INFORÁDIÓ
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán

lánchíd

budapest

karácsony gergely

fürjes balázs

A Lánchídról egyeztet a kormány és a főváros

A Lánchídról egyeztet a kormány és a főváros

Infostart

Karácsony Gergely egyik helyettesét delegálja a szerdai megbeszélésre.

Szerdán egyeztet a Lánchíd felújítása ügyében a főváros a kormánnyal – értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, hogy Karácsony Gergely főpolgármester távol marad a tárgyalástól, a fővárost Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes képviseli.

A lap szerint Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár már hetekkel korábban időpontot kért a főváros vezetésétől a híd halaszthatatlan felújítása miatt, de csak most kapott választ az államtitkárság.

A híd rekonstrukcióját a Főmterv szakvéleménye alapján már meg kellett volna kezdeni. Az előző, Tarlós István vezette főváros 2018-ban elkészítette a felújítás terveit, és tavaly év elején kiírta a kivitelezői közbeszerzést is. A híd, a Váralagút, a pesti hídfőnél lévő villamosalagút, valamint a Széchenyi tér együttes felújítására alátámasztás nélküli, magas árajánlatokat kapott tavaly júniusban az előző városvezetés. A főváros eredetileg 23,7 milliárd forintot irányozott elő a munkálatokra, ebből hatmilliárd az állami hozzájárulás, nyolcmilliárdot pedig az Európai Beruházási Bank (EIB) eddig el nem költött csomagjából lehet lehívni, a többi pénz pedig a főváros saját forrásából adódott.

A Lánchíd ügye szerepelt volt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának keddre tervezett ülésén is, de Karácsony Gergely új időpont ajánlása nélkül lemondta a korábban közösen kitűzött egyeztetést. Fürjes Balázs korábban azt mondta: a kormány megerősítette volna 6 milliárd forintos hozzájárulását és szeretett volna választ kapni a híd állapotát és a felújítást érintő tisztázatlan kérdésekre. Az államtitkár azt javasolta a főpolgármesternek, hogy a nyári szünet előtt mindenképpen találjon megoldást a Lánchíd aggasztó helyzetére a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes május végén azt közölte: a főváros továbbra is prioritásnak tekinti a Lánchíd felújítását, de a költségeket, a felújítás szakmai tartalmát újra kell tervezni. A híd majdani funkcióját átgondolják, ez a munka már folyik.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018