eur:
389.22
usd:
362.02
bux:
68514.47
2024. május 8. szerda Mihály
Tiszadob - Andrássy-kastély
Nyitókép: Forrás: mtu.gov.hu

Guller Zoltán: Magyarországon nyaralni biztonságos

A biztonságot kell sugározni a hazai és külföldi vendégek előtt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán szerint a járvány magyarországi kezelését jónak ítélik a külföldiek.

Május elején mind a vidéki, mind a budapesti szállodák esetében megszűntek a visszamondások, ezzel párhuzamosan pedig beindultak a foglalások – tájékoztatta az InfoRádiót Guller Zoltán. A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai alapján a csökkenés mértéke Budapesten és vidéken eltérő: míg utóbbi esetében minden hónapra vonatkozóan kisebb mértékű a változás, addig a fővárosban úgy tűnik, hogy júliusban körülbelül 77, míg augusztusban 73 százalékos visszaesés várható. A vidéki foglalási kedv júniusban 83 százalékos visszaesést mutat, júliusban már csak 59, augusztusban 49 százalék, vagyis több mint 50 százalékos töltöttséggel rendelkeznek a vidéki szálláshelyek az idei év utolsó nyári hónapjára jelen pillanatban.

A különbségek kapcsán megjegyezte: a budapesti foglalásokat elsősorban, közel 80 százalékban külföldiek szokták adni, akik a járványhelyzet miatt most elmaradnak. Éppen ezért nagyon örömtelinek tartja, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Szerbiával szemben a korlátozásokat feloldottuk, hiszen mindaddig, míg nem lehet Magyarországra karantén nélkül beutazni, alacsonyabbak lesznek a fővárosi számok. Azt követően pedig, ha szép lassan megtörténik a nyitás Németország, Ausztria, Horvátország, Szlovénia esetében, majd előbb-utóbb az egész schengeni övezet átjárható lesz,

Európa-szerte komoly, csaknem 10 milliárdos marketingaktivitásba kezd a Magyar Turisztikai Ügynökség

– ismertette a szakember.

Bár a mostanihoz hasonló járványhelyzettel még nem szembesült a világ, a Magyar Turisztikai Ügynökség mérései egyértelműen azt támasztják alá, hogy a turizmus szempontjából is a legfontosabb szempont a biztonság lesz, ezért azt fogják sugallni, a belföldi és külföldi turistáknak egyaránt, hogy

Magyarországon nyaralni biztonságos.

Az ügynökség folyamatosan monitorozza idehaza és külföldön is az utazási hajlandóságot, ennek alapján pedig az rajzolódik ki, hogy mind az országnak, mind a hazai járványügyi helyzet kezelésének a megítélése nagyon pozitív – fogalmazott Guller Zoltán, vagyis a külföld szerint is jól teljesített Magyarország a vírussal szemben, emiatt az országról alkotott kép, mint biztonságos desztináció, úgy tűnik, hogy megalapozottan létrejött.

Fesztiválok, magyar művészek

Az InfoRádió Aréna című műsorában az is elhangzott, idén még nem várható sok külföldi fellépő a hazai fesztiválokon. Guller Zoltán emlékeztetett, augusztus közepéig a nagyobb rendezvényeket is betiltotta a kormány a járványügyi helyzetre tekintettel, emiatt pedig rendkívül nehéz hónapokkal néznek szembe a fesztiválszervezők, azonban „abban a pillanatban”, ha a helyzet lehetővé teszi, megítélése szerint újra lesznek fesztiválok vidéken és a fővárosban egyaránt.

Bár nagy valószínűséggel a külföldi fellépők nem fognak ebben az évben, legalábbis nagy számban érkezni, ami március közepére már egyértelművé vált, Guller Zoltán fontosabbnak tartaná, hogy a magyar művészek helyzete javuljon, hiszen legtöbbjüknek igen nagy nehézségeik vannak jelenleg. Ennek enyhítésére

a Magyar Turisztikai Ügynökség forrásokat is nyújt, mintegy 10 milliárdos összegben,

hogy támogassák a vidéki kis léptékű rendezvényeket, ahol majd magyar művészek tudnak majd fellépni.

A szakember megjegyezte: elkezdték a tárgyalásokat a különböző fesztiválszervezőkkel, hogy miként lehet majd augusztusban és szeptemberben, legalább hétvégeken turisztikai lehetőséget, programot ajánlani a turistáknak, a magyar művészeknek egyfajta fellépési lehetőséget kínálva – ismételte meg.

Guller Zoltán szerint a fesztiválpiac is át fog alakulni az idei évre, hiszen, mint mondta, kevés az esély például egy Sziget Fesztivál volumenű rendezvényre, ezért több,

sokkal több, azonban kisebb léptékű programot viziónál szabadtéren az ügynökség.

A szakember végül azt is megjegyezte: tíz nagyon jó éve volt a turisztikai szektorban dolgozó szinte valamennyi szereplőnek, amihez most kettő és fél hónap nagyon rossz párosul, ezért, ha a nyáron folyamán megtörténik az újraindulás, rendelkeznie kell mindenkinek annyi tartalékkal, hogy a kormányzati támogatással, adókedvezményekkel, valamilyen módon túléljen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal -  Így reagál a Mol árfolyama!

Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal - Így reagál a Mol árfolyama!

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő, ami elsősorban az OTP eséséből adódik. A hazai nagypapírok közül már csak a Mol van pluszban, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×