INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

koronavírus

fertőtlenítőszer

robbanás

alkohol

Kézfertőtlenítő folyadékot használ egy ember a hollandiai Heilooban 2020. március 4-én. A hatóságok világszerte felhívják a lakosság figyelmét, hogy a koronavírus-fertőzés terjedését elsősorban rendszeres szappanos kézmosással, könyökhajlatba tüsszentéssel és a használt papírzsebkendő azonnali eldobásával lehet megelőzni.

Még véletlenül sem szabad az autóban felejteni a kézfertőtlenítőt

Infostart

Veszélyes következményei lehetnek, mert a nagy melegben berobbanhat, és akkár ki is gyújthatja a kocsit.

A texasi katasztrófavédelem tűzoltói arra hívták fel a figyelmet, hogy a kocsiban felejtett alkoholos kézfertőtlenítő gél felrobbanhat a melegben – vette észre a 444.hu. A tűzoltók egy figyelmeztető fotót is megosztottak egy kocsibelsőről, hogy hatásosan megmutassák, milyen veszélyt rejt magában a meleg és az alkoholos kézfertőtlenítő. A fotón a sofőr az ülés tárolózsebében hagyott egy kézfertőtlenítőt, amely a 35 fokra melegedett beltérben párologni kezdett, majd berobbant.

A magyarázat: a nagy alkoholtartalmú kézfertőtlenítőkből az alkohol már igen alacsony hőfokon, 20 fok környékén elkezd párologni, és 32 fok felett már annyira felerősödik, hogy a zárt légtérben feldúsulhat az alkoholgőz. Elég egyetlen, statikus elektromosságból származó szikra is ahhoz, hogy begyulladjon, például ha beszállunk az autóba, és a ruhánk az üléshuzathoz dörzsölődik, de spontán is beindulhat a gyulladás.

A fertőtlenítő folyadékot azért sem érdemes az autóban hagyni, mert ha az alkohol elpárolog belőle, akkor hatástalan lesz a vírusok ellen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018