eur:
392.88
usd:
373.64
bux:
55904.77
2023. szeptember 27. szerda Adalbert
Kikötő a Balaton partján Balatonkenesén.
Nyitókép: MTI/H. Szabó Sándor

Fontos lépésre szánta el magát négy balatoni település vezetője

A Bahart közforgalmú kikötőeladási tervei miatt az érintett Balatonakali, Balatonkenese, Balatonudvari és Csopak polgármestere összefogott.

Delegációjuk egyeztetett a hajózási cég vezérigazgatójával, hogy tolmácsolja kérésüket az állami tulajdonosi képviselet felé. Azt szeretnék, hogy méltányos áron, a cégben meglévő részvényhányaduk beszámításával az érintett önkormányzatok vehessék meg az eladni szándékozott kikötőket, garantálva azok köztulajdonban tartását – derül ki a települések honlapján megjelent beszámolóból.

Koncz Imre, Balatonakali polgármestere a Hirbalaton.hu-nak elmondta, kezdeményezésüket támogatja a Balaton Fejlesztési Tanács és az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség is. A kezdeményezésről és a megkezdett egyeztetésekről az alábbi tájékoztatást tették közzé:

A Bahart közgyűlése által május 6-án elfogadott reorganizációs terv több nagy értékű ingatlan eladása mellett arról is döntött, hogy négy balatoni közforgalmi kikötőt is értékesít a társaság, hivatkozva a vírushelyzet miatt kialakult veszteségre. Mivel a Balaton-parti kikötővel rendelkező települések önkormányzatai mára már csak összesen a társaság részvényeinek kevesebb mint 25 százaléka felett rendelkeznek, így

a számos „nem szavazat” ellenére sem tudták a döntést befolyásolni.

Mint kiemelik, a döntés, kikötők tekintetében Balatonakali, Balatonkenese, Balatonudvari és Csopak önkormányzatait és az ott élő, üdülő embereket érintheti hátrányosan. Mivel mind a négy település számára fontos közérdek mind a közforgalmú hajózás, mind pedig a területek mindenkori köz számára biztosított használati joga, ezért közösen keresték fel a hajózási társaság menedzsmentjét, kérésük egyeztetése végett.

A polgármesterek delegációját Kollár József vezérigazgató fogadta. Rövid egyeztetést követően a települési vezetők felkérték a hajózási társaság első emberét, hogy indítványukat haladéktalanul terjessze a társaság igazgatósága elé, aki a felterjesztésre ígéretet tett.

Az indítványukban az érintettek kérik az igazgatóságot, hogy a nevezett négy kikötő értékesítése során, a közérdek érvényesítésének érdekében,

mindenekelőtt az érintett négy önkormányzatnak ajánlják fel megvételre az ingatlanokat.

A vételár megállapítására elfogadják a reorganizációs tervben meghatározottaknak megfelelően, jelenleg is a társaság rendelkezésére álló értékbecsléseket azzal, hogy az adásvétel kapcsán a vételárba beszámítható legyen azon önkormányzatok Bahart részvényei névértéken, akik évtizedek óta elkötelezettjei voltak a közforgalmi hajózásnak, és akkor sem adták el részvényeiket, ha az jó üzlet lett volna – jegyzik meg.

A polgármesterek egyöntetűen bíznak abban, hogy a társaság többségi tulajdonosát (Magyar Állam) képviselő döntéshozók jól látják az ügy fontosságát. Véleményük szerint legalább olyan fontos az állam részére is a közvagyon nemzeti vagyon körében tartása, mint az érintett települések lakói által, teljes mértékben, érdekeik védelmére felhatalmazott települési első emberek számára.

Mivel a korábban említett reorganizációs terv elfogadásával a többségi tulajdonos deklarálta, hogy el kívánja adni a mólókat és a hozzá tartozó más ingatlanrészeket, ezért mára már csak egyetlen lehetőség maradt arra, hogy továbbra is a nemzeti vagyon részei maradjanak a szebb időkben nagy forgalmat bonyolító kikötők. Ez pedig nevezetesen az a lehetőség, ha

az önkormányzatok tulajdonába kerülnek, és így szolgálják a köz érdekét az idők végezetéig.

Természetesen az önkormányzatoknak vállalniuk kell, hogy azt valóban a köz szolgálatában fogják üzemeltetni – hangsúlyozzák.

Végezetül megjegyzik, a négy településen élő, több ezer lakó, több tízezer üdülő, több tucat civil szervezet reménye él abban, hogy az állam döntéshozói, a köz mindenkori, jövőbe mutató érdekei alapján hozzák meg Mátyás királyunkat is felülmúló, igazságos, önkormányzatokat támogató döntésüket!

Címlapról ajánljuk
Szlávik János: már nem is a koronavírus a legnagyobb probléma, hanem a hosszú Covid
Aréna - nagyinterjú

Szlávik János: már nem is a koronavírus a legnagyobb probléma, hanem a hosszú Covid

Vírusok, baktériumok, paraziták: a Covid aktuális helyzetéről, az Erisről, az őszi kilátásokról beszélt a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádióban. Azt is elmondta, kiknek javasolja újabb védőoltás felvételét, s hogy várhatók-e újabb járványok. Bónusz: miért ne fürödjünk trópusi folyókban?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.27. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Kések, nyilak, fegyverek, meztelenség  - Marina Abramović 50 éves munkásságát bemutató retrospektív kiállítás nyílt Londonban

Kések, nyilak, fegyverek, meztelenség  - Marina Abramović 50 éves munkásságát bemutató retrospektív kiállítás nyílt Londonban

Szeptember 23-tól látogatható a londoni Királyi Művészeti Akadémia által szervezett életmű kiállítás, amely a nagyhatású szerb performanszművész, Marina Abramović munkássága előtt tiszteleg. Abramović az 1970-es évek eleje óta feszegeti a test és az elme érzékelt határait, a művész és a közönség bonyolult kapcsolatának feltárására törekszik. Előadásai gyakran mind saját maga, mind résztvevői számára erős érzelmi, intellektuális, illetve fizikai kihívást jelentenek. A munkáit inspiráló koncepciók kulcsfontosságúak, csakúgy, mint saját testének használata ötletei közvetítésére. Öt évtizede folyamatosan lenyűgözi, illetve meghökkenti közönségét a fizikai és mentális egészségének határait feszegető, erősen kritikus előadásaival. Mostani kiállítása által pedig az első olyan női alkotóvá válhatott, aki önálló tárlat keretein belül prezentálhatja művészetét a Royal Academy fő kiállítótereiben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×