eur:
393.97
usd:
369.38
bux:
65756.88
2024. április 23. kedd Béla
Lakókat visznek kórházba a Pesti úti idősotthonból 2020. április 9-én. Az intézményben több mint százan megfertőződtek, közülük öten meghaltak.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Nyomozás indult a Pesti úti idősotthon ügyében

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

A nyomozás érdekeire tekintettel az eljárásról bővebb tájékoztatást nem adnak. A PestiSrácok.hu online lap kedden azt írta,

egy magánszemély feljelentése alapján indult a nyomozás.

Hozzátették, a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő Pesti úti idősotthonban súlyos koronavírus-fertőzöttséget állapítottak meg, és rengeteg idős embert kellett kórházba szállítani, akik közül 44-en meg is haltak.

"Annyi biztosan tudható, hogy az országos tisztifőorvos szerint legalább egy hétig nem volt orvos az intézményben" - írta a lap.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban azt mondta, a Pesti úti intézményben 305 lakónál igazoltak fertőzést.

Korábban vita alakult ki a főváros és a kormányhivatal között arról, volt-e folyamatos orvosi ellátás a fővárosi fenntartású intézményben. Mint arról az Infostart is beszámolt, Sára Botond, Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja az InfoRádiónak beszélt arról, hiába állítja a főpolgármester, hogy mindig volt orvosi ellátás a Pesti úti idősek otthonában, ezt eddig nem igazolták.

A Fővárosi Önkormányzatnak, miután az érintett Pesti úti intézményben 525 idős gondozottról kell gondoskodni, a jogszabály azt írja elő, hogy napi 8 órában orvosi jelenlétet kell biztosítani. Ezzel szemben március 12. után semmi sem igazolja azt, hogy az említett napi 8 órás jelenlétet igénylő orvosi ellátás biztosítva lett volna, sőt, ennek inkább az ellenkezője mutatkozik – fogalmazott a kormánymegbízott, kiemelve: óriási különbség van aközött, hogy mi van egy szerződésben és abból mi valósult meg.

Karácsony Gergely a közösségi oldalán azt írta: a hivatal politikailag elfogult, vizsgálatának megállapításai pedig hemzsegnek a hazugságoktól, ezért a kormányhivatal kizárását kezdeményezik az ellenőrzésből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×