eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: BKK/Facebook

Fürjes Balázs: három témát kellene gyorsan megtárgyalni a fővárossal

A Budapest Fejlesztési Központ besegítene a fővárosnak egy olyan mobilapplikáció kifejlesztésével, ami koordinálná a Margitsziget és a nagy közparkok látogatói létszámát, valamint beszállna a fővárosi közlekedés átalakításába is.

Fürjes Balázs kezdeményezi a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülésének összehívását május végére vagy június első felére. A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az Indexnek azt mondta: több téma is égető lenne, de várják a főpolgármester javaslatait is a napirendre.

Közparkok látogatása járvány idején

Az egyik az, hogy a fővárosi nagy parkok a járványidőszak alatt is biztonságosan látogathatóak legyenek, ne alakuljon ki nagy tömeg egyes helyszíneken, ami veszélyeztetné a járványügyi szabályok betartását. Ezért a Budapest Fejlesztési Központ azt javasolja, hogy a Városháza dolgozzon ki intézkedési tervet a nagy budapesti közparkok biztonságos, nagy létszámú hétvégi látogatásának támogatására.

Az államtitkár javasolja, hogy az intézkedési terv tartalmazza egy olyan mobilapplikáció gyors kifejlesztését is, amely regisztrációs és információs felületként támogatja a látogatólétszám észszerű koordinálását és a felelős látogatás szabályainak betartását, valamint a hétvégi felelős parklátogatást segítő önkéntesek bevonását is. Fontosnak tartják, hogy kialakuljon egy jobb, lakosságbarát egyensúly a korlátozó-tiltó, rendészeti intézkedések és az edukatív, segítő-támogató módszerek között.

Fürjes Balázs idézte Merkey Bélát, az SE rektorát, aki szerint semmilyen káros hatása nincs – sőt, inkább jótékony hatású –, ha a szűk családok közösen sétálnak a szabadban, az olyan nagyobb területek lezárása pedig, mint a Margitsziget, inkább növeli a tömeget azokon a helyeken, ahol nincs lezárás.

A közlekedés átalakítása

Az államtitkár párbeszédet szeretne a közösségi közlekedés, az egyéni autós közlekedés, a kerékpáros és gyalogos közlekedés lakosságbarát arányáról és az annak eléréséhez szükséges intézkedésekről is. Fürjes Balázs azt mondta, egyetért Karácsony Gergellyel abban, hogy új egyensúlyra van szükség Budapest közlekedésében. Az átalakítások finanszírozására az államtitkár a főpolgármester által korábban említett közvetlen városi uniós forrásokat javasolja, de nem zárta ki, hogy az állam beszálljon társfinanszírozóként.

A napokban felvetődött elképzelésre, hogy elvonnák a fővárostól azt a 3,2 milliárd forintot, amit korábban a kormány még Tarlós Istvánnak ígért meg buszbeszerzésre, azt mondta: a pénzt megkapja a főváros, de a járvány elleni védekezésre mintegy 1000 milliárd forintot költ a kormány idén, legalább 1000 milliárd bevétele pedig kiesik a költségvetésnek,

ezért szeretnék, ha a megígért összeget jövőre adhatnák oda.

A főváros várja a részletes adatokat

A budapesti városvezetés is arra készül, hogy júniusban összeül a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, ennek egyik témája a közösségi közlekedés kell legyen, hiszen a járványhelyzet miatt a fővárosi tömegközlekedés hetente egymilliárd forint veszteséget termel – derül ki a Fővárosi Önkormányzat válaszából.

Mint írják: „a budapesti városvezetés dolgozik a Budapest Restart stratégián, Fürjes államtitkár úr mostani felvetéseinek jó része ennek már részét képezi. Az államtitkár úr ezt a munkát legjobban azzal tudná segíteni, ha maga is közbenjárna, hogy a Fővárosi Önkormányzat hozzájusson a budapesti járványhelyzetre vonatkozó részletes adatokhoz, amelyeket a főpolgármester napok óta kér a kormány különböző szerveitől.”

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×