eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Merkely Béla nyitáspárti, de azért nem a teljes nyitásé

Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma alapján elmondható, nem dübörög a koronavírus-járvány Magyarországon, de a veszély még nem múlt el – nyilatkozta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki egyébként az óvatos nyitás híve.

Nem dübörög a járvány, de a vírustól még nem tudtunk megszabadulni – mondta a Hvg.hu-nak adott interjúban Merkely Béla arra reagálva, hogy csütörtökre 39 új igazolt beteget regisztráltak, pénteken pedig még ennél is kisebb, 28 fős növekedés volt Magyarországon. Mint fogalmazott, tankönyvi értelemben járvány már nincs, de a járványveszély megmaradt.

Az interjúból az is kiderült, a Semmelweis Egyetem rektora optimista, és nyitás párti, persze nem a teljes nyitásé: a távolságtartás bevált, ezért azt szükségesnek tartja,

a maszkviselést pedig a felnőttek számára kötelezővé tenné az utcán és a munkahelyeken is. Ez az utolsó, amit el lehet hagyni

– szögezte le. De az idősotthonokat, hajléktalanszállókat még egy ideig nem nyitná meg – miután ott cirkulálhat a vírus –, és véleménye szerint ezeken a helyeken, illetve a kórházak ápolási osztályain továbbra is szigorú szabályokra van szükség.

A népszerű közterületek lezárásának viszont azért nem látja értelmét, mert ez esetben máshol lesz egyszerre sok ember, ami növeli a fertőzés veszélyét. A szabályok betartása mellett ugyanis

kicsi az esély arra, hogy az emberek a szabadban kapják el a vírust,

de szükség van az odafigyelésre, a vírusfertőzés valószínűségét kell csökkenteni, mert azt teljes egészében nem lehet kizárni – mondta.

A mozgásra is nagy szükség van, élettani szempontból mindenkinek kell, így az időseknek is – hangsúlyozta Merkey Béla, aki szerint az rendben van, hogy ők maradjanak otthon, de számukra is kell egy olyan idősávot biztosítani, amikor kimehetnek a levegőre sétálni. Anélkül ugyanis jobban ki vannak téve a fertőzés veszélyének.

Egy bizonyos ponton túl az otthonmaradás hátrány, különösen nyáron,

egy légkondicionált szobában – fogalmazott.

Ugyan nem tudni pontosan, hogy a koronavírus hogyan viselkedik, eltűnik-e nyárra, és nem tér-e vissza október–novemberre, de a sok évtizedes tapasztalatok azt mutatják, nyáron kevesebb a felsőlégúti megbetegedés és a vírusfertőzés. Ennek az az oka, hogy az emberek többet vannak szabad levegőn és napon, ahol a vírus koncentrációja és fertőzőképessége alacsonyabb és gyorsabban el is pusztul, arról már nem is beszélve, hogy a szervezet is sokkal ellenállóbb.

Ez alapján azt mondja, nyáron remélhetőleg könnyebben kezelhető a vírus, őszre pedig talán már lesz valamilyen vakcina ellene.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×