INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

maszk

gyógyszertár

kásler miklós

magyar közlöny

Sorban állók gyógyszertárnál Nyíregyházán 2020. március 14-én. A koronavírus-járvány miatt megnövekedett a gyógyszertárak forgalma. A gyógyszertárakban egy időben csak annyi vásárló tartózkodhat, ahány átadó pult van.

Már a gyógyszertárakban is lehet FFP 1-2-3 maszkokat vásárolni

Infostart

Máris hatályba lépett Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter új rendelete.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről szóló 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet módosításáról szóló Emmi-rendelet. Eszterint a gyógyszertárakban is forgalmazható ezentúl

  • a veszélyhelyzet időtartama alatt
  • az egyéni védőeszköznek minősülő FFP1, FFP2 és FFP3 szűrőosztályú légzésvédő.

A rendelet a kihirdetését követő napon, vagyis 2020. május 8-án lépett hatályba.

Ezek azok a maszkok, amelyek a leginkább védenek a koronavírus-fertőzéstől, az egészségügyi dolgozók légzésvédelmének biztosítására legalább FFP2, FFP3 szűrőosztályú légzésvédőt alkalmaznak. Ezek sem jelentenek azonban 100 százalékos védelmet, a feladatuk az, hogy szűrőikkel a szervezet számára elfogadható, azt nem károsító szintre csökkentsék a bejutó kórokozók számát. Rontja továbbá a hatásfokot az alászívás, vagyis amikor szűretlen levegő áramlik be az arc és a maszk találkozásánál.

Az intézkedésről beszámolt Müller Cecília országos tisztifőorvos is az operatív törzs tájékoztatóján. Korábban arról is beszélt, hogy ezeket a maszkokat csak egészségesek hordhatják, betegek nem.

A hatályos magyar szabályozás szerint a veszélyhelyzet idején mindenki köteles maszkkal, kendővel vagy más, erre alkalmas eszközzel száját-orrát fedni, ha tömegközlekedésen utazik vagy vásárol.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Sorban állók gyógyszertárnál Nyíregyházán 2020. március 14-én. A koronavírus-járvány miatt megnövekedett a gyógyszertárak forgalma. MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018