INFORÁDIÓ
2021. április 16. péntek
Csongor

koronavírus

oltóanyag

kásler miklós

Kásler Miklós: az oltóanyaggyártásban is önellátónak kell lenni

Kásler Miklós: az oltóanyaggyártásban is önellátónak kell lenni

Infostart / MTI

A hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködésről írt alá megállapodást a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ képviselője Budapesten.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a sajtótájékoztatón azt mondta, a mostani járvány is ráirányította a figyelmet a védőoltások fontosságára, ugyanis az emberiség hajlamos megfeledkezni a baktériumok, vírusok okozta világjárványokról, hiszen a védőoltásoknak köszönhetően egyre kevesebb terjed el globális szinten.

Arról is beszélt, hogy az önellátás kérdése a járványban felerősödött, hiszen Kína egy időre kiesett a gyógyszeralapanyagok, gyógyászati eszközök szállításából, nehéz helyzetbe hozva ezzel a világ országait. Mint mondta,

a védőoltásokkal kapcsolatos kutatások, az ipari háttér kiépítése, és a tudásközpont létrehozása nemzeti érdek.

A Debreceni Egyetem évek óta dolgozik a hazai oltóanyaggyártás megvalósításán, előkészületek vannak az infrastruktúra kiépítésére, a tudományos módszerek kidolgozására, elindítására, fejlesztésére. A mostani megállapodást gyümölcsözőnek nevezve a miniszter hozzátette: a Nemzeti Népegészségügyi Központ a kutatási hátteret biztosítja, az egyetem pedig a tudásbázist, a kutatások vezetését és az ipari szereplők bevonásával az oltóanyagok gyártását.

A miniszter világszínvonalúnak nevezte a magyarországi védőoltási rendszert,

jelenleg tizenkétféle védőoltás kötelező, az átoltottság pedig több mint 98 százalék,

évente nagyságrendben 10 milliárd forintot fordít ezekre a kormány - emlékeztetett Kásler Miklós.

Müller Cecília országos tisztifőorvos, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora (b-j) a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítéséről tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. május 8-án. Magyarország célja, hogy önellátó legyen az oltóanyaggyártásban is - közölte az emberi erőforrások minisztere, miután a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködésről írt alá megállapodást a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ képviselőjével.
MTI/Szigetváry Zsolt
Müller Cecília országos tisztifőorvos, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora (b-j) a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítéséről tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. május 8-án. Magyarország célja, hogy önellátó legyen az oltóanyaggyártásban is - közölte az emberi erőforrások minisztere, miután a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködésről írt alá megállapodást a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ képviselőjével. MTI/Szigetváry Zsolt

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a védőoltásoknak kiemelt szerepe van az elsődleges megelőzésben. Kívánatosnak nevezte, hogy Magyarország függetlenedni tudjon a világpiactól, és a hazai vakcinaelőállítással folyamatos legyen az ellátás. Úgy fogalmazott, büszkének kell lenni arra, hogy járványügyi szempontból Magyarország Európa legfelkészültebb országa, naprakész adatokkal európai szintű járványügyi figyelőrendszert működtet. Felidézte, hogy a magyar oltóanyaggyártás és -fejlesztés több évtizedes múltra tekint vissza, és

óriási eredménynek nevezte a magyar kötelező védőoltási rendszert, ami a jelenlegi járványhelyzetben is fontos tényező.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kiemelte, mind a gyógyszergyártás, mind az oltóanyaggyártás nagy hagyományokra tekint vissza Magyarországon.

Mint mondta, az egyetem - ipari partnereivel - azért vállalkozott egy nemzeti oltóanyaggyár létrehozására, mert az elmúlt években egy sajátos rutint szerzett az iparági szereplőkkel való együttműködésben.

"A misszió nem kisebb, mint a Magyarországon alkalmazott kötelező és ajánlott védőoltások előállítása"

- emelte ki a rektor, hozzátéve: egy ország számára stratégiai jelentőségű, ha az ország egyik legnagyobb egyeteme és a magyar tulajdonú oltóanyaggyár együtt tud működni.

"Az oltóanyaggyártás egy speciális terület, egy megfelelő vakcina kifejlesztése akár 10 évig is tarthat. Ezért lényeges, hogy a Debreceni Egyetem az egészségipar szereplőivel kialakított stabil együttműködési rendszere révén mintegy több ezer kutatót tud mozgósítani a cél elérése érdekében" - jelentette ki Szilvássy Zoltán.

Az egyetemi vezető hozzátette: az egyetemi program a nemzeti gyógyszergyártóként több évtizede a magyar közegészségügy influenza elleni védekezési stratégiájának meghatározó szereplője, az összes Magyarországon kötelező és ajánlott védőoltást előállító Fluart Innovative Vaccines Kft. tapasztalatára is épít.

"Az az együttműködés, melyben az ország legnagyobb egyeteme, az évszázados járványügyi tudással bíró Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint az egyetlen magyar tulajdonú oltóanyaggyártó dolgozik együtt, egy olyan háromszöget alkot, amely kiemelkedő eredményeket érhet el a járványokkal szembeni küzdelemben" – fogalmazott Szilvássy Zoltán.

A megállapodás, amely öt évre szól,

szóba került az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, ahol Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt róla.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018