eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kásler Miklós: az oltóanyaggyártásban is önellátónak kell lenni

A hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködésről írt alá megállapodást a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ képviselője Budapesten.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a sajtótájékoztatón azt mondta, a mostani járvány is ráirányította a figyelmet a védőoltások fontosságára, ugyanis az emberiség hajlamos megfeledkezni a baktériumok, vírusok okozta világjárványokról, hiszen a védőoltásoknak köszönhetően egyre kevesebb terjed el globális szinten.

Arról is beszélt, hogy az önellátás kérdése a járványban felerősödött, hiszen Kína egy időre kiesett a gyógyszeralapanyagok, gyógyászati eszközök szállításából, nehéz helyzetbe hozva ezzel a világ országait. Mint mondta,

a védőoltásokkal kapcsolatos kutatások, az ipari háttér kiépítése, és a tudásközpont létrehozása nemzeti érdek.

A Debreceni Egyetem évek óta dolgozik a hazai oltóanyaggyártás megvalósításán, előkészületek vannak az infrastruktúra kiépítésére, a tudományos módszerek kidolgozására, elindítására, fejlesztésére. A mostani megállapodást gyümölcsözőnek nevezve a miniszter hozzátette: a Nemzeti Népegészségügyi Központ a kutatási hátteret biztosítja, az egyetem pedig a tudásbázist, a kutatások vezetését és az ipari szereplők bevonásával az oltóanyagok gyártását.

A miniszter világszínvonalúnak nevezte a magyarországi védőoltási rendszert,

jelenleg tizenkétféle védőoltás kötelező, az átoltottság pedig több mint 98 százalék,

évente nagyságrendben 10 milliárd forintot fordít ezekre a kormány - emlékeztetett Kásler Miklós.

Müller Cecília országos tisztifőorvos, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora (b-j) a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítéséről tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. május 8-án. Magyarország célja, hogy önellátó legyen az oltóanyaggyártásban is - közölte az emberi erőforrások minisztere, miután a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködésről írt alá megállapodást a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ képviselőjével.
MTI/Szigetváry Zsolt
Müller Cecília országos tisztifőorvos, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora (b-j) a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítéséről tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. május 8-án. Magyarország célja, hogy önellátó legyen az oltóanyaggyártásban is - közölte az emberi erőforrások minisztere, miután a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködésről írt alá megállapodást a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ képviselőjével. MTI/Szigetváry Zsolt

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a védőoltásoknak kiemelt szerepe van az elsődleges megelőzésben. Kívánatosnak nevezte, hogy Magyarország függetlenedni tudjon a világpiactól, és a hazai vakcinaelőállítással folyamatos legyen az ellátás. Úgy fogalmazott, büszkének kell lenni arra, hogy járványügyi szempontból Magyarország Európa legfelkészültebb országa, naprakész adatokkal európai szintű járványügyi figyelőrendszert működtet. Felidézte, hogy a magyar oltóanyaggyártás és -fejlesztés több évtizedes múltra tekint vissza, és

óriási eredménynek nevezte a magyar kötelező védőoltási rendszert, ami a jelenlegi járványhelyzetben is fontos tényező.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kiemelte, mind a gyógyszergyártás, mind az oltóanyaggyártás nagy hagyományokra tekint vissza Magyarországon.

Mint mondta, az egyetem - ipari partnereivel - azért vállalkozott egy nemzeti oltóanyaggyár létrehozására, mert az elmúlt években egy sajátos rutint szerzett az iparági szereplőkkel való együttműködésben.

"A misszió nem kisebb, mint a Magyarországon alkalmazott kötelező és ajánlott védőoltások előállítása"

- emelte ki a rektor, hozzátéve: egy ország számára stratégiai jelentőségű, ha az ország egyik legnagyobb egyeteme és a magyar tulajdonú oltóanyaggyár együtt tud működni.

"Az oltóanyaggyártás egy speciális terület, egy megfelelő vakcina kifejlesztése akár 10 évig is tarthat. Ezért lényeges, hogy a Debreceni Egyetem az egészségipar szereplőivel kialakított stabil együttműködési rendszere révén mintegy több ezer kutatót tud mozgósítani a cél elérése érdekében" - jelentette ki Szilvássy Zoltán.

Az egyetemi vezető hozzátette: az egyetemi program a nemzeti gyógyszergyártóként több évtizede a magyar közegészségügy influenza elleni védekezési stratégiájának meghatározó szereplője, az összes Magyarországon kötelező és ajánlott védőoltást előállító Fluart Innovative Vaccines Kft. tapasztalatára is épít.

"Az az együttműködés, melyben az ország legnagyobb egyeteme, az évszázados járványügyi tudással bíró Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint az egyetlen magyar tulajdonú oltóanyaggyártó dolgozik együtt, egy olyan háromszöget alkot, amely kiemelkedő eredményeket érhet el a járványokkal szembeni küzdelemben" – fogalmazott Szilvássy Zoltán.

A megállapodás, amely öt évre szól,

szóba került az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, ahol Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt róla.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×