eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Védőmaszkot viselő vásárlók a Bosnyák téri piacon 2020. március 31-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Hétfőtől kötelező a maszkviselés Budapesten - itt az összes tudnivaló

Csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fővárosi tömegközlekedés járataira a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében, valamint csak így szabad üzletbe és piacra menni, taxiba ülni. Lesz-e szankció? Hol osztanak maszkot a tömegközlekedőknek?

Április 27-től a budapesti piacokon, kereskedelmi egységekben és a BKK járművein kötelező a maszkviselés. A rendelet megjelent a Fővárosi Közlönyben is, amelyből kiderül, hogy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében Budapest közigazgatási területén

  • a BKK-járműveken és megállóhelyeken (peronzáróvonallal rendelkező megállóhelyen a peronzáróvonalon belül)
  • a taxiszolgáltatás igénybevétele és nyújtása során
  • az ügyfélforgalom számára nyitva álló, áru forgalmazására vagy szolgáltatás nyújtására használt helyiségben
  • a piacon, a vásáron és a bevásárlóközpontban

az ott tartózkodó, hat évnél idősebb személynek a száj- és az orrnyílását – különösen textil vagy papír maszkkal, sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel – teljes egészében és folyamatosan el kell takarnia.

Sok múlik most a jogkövető magatartáson

Külön kormányzati felhatalmazás nélkül ugyanis nem szankcionálhatnak a települések (hiszen nem csak Budapesten kötelező a maszkviselés), viszont a fővárosi rendeletben külön szerepel, hogy aki nem húz maszkot, nem kap büntetést sem, legfeljebb csak figyelmeztetik a jogkövető magatartásra május 3-ig.

Nem marad azonban teljesen következmény nélkül,

ha valaki fedetlen orral-szájjal megy a fent felsorolt helyekre.

A Főpolgármesteri Hivatal korábban közölte: a maszkviselés előírásakor mindenekelőtt a budapestiek önkéntes jogkövetésére építenek. Ám

a BKV kivétel lehet és előfordulhat, hogy lesz büntetés,

ugyanis itt az utazási feltételek közé bekerülhet a kötelező maszkviselés, így akár a járművezető, akár a jegyellenőr számon kérheti a maszk nélkül utazót, és ki is zárhatja az utazásból.

Az üzletekben pedig az operatív törzs pénteki tájékoztatója szerint az hangzott el, hogy az önkormányzatok a szabályok betartatásához igénybe vehetik a közterület-felügyelőket vagy akár a polgárőröket is, de végül az, hogy valóban maszkban lehet-e majd csak belépni a boltokba, kizárólag az üzemeltetőkön múlik majd.

Sokszor elhangzott,

a maszk nem a viselőjét, hanem a többieket védi,

helyesen viselve ugyanis csökkenti a tünetmentes vírushordozók esetleges fertőzését, a vírust hordozó vízcseppek szétszóródását a környezetben.

Maszkokat osztanak

Az új utazási feltétel betartásának elősegítésére Budapest tíz forgalmas csomópontján 60 ezer egészségügyi maszkot osztanak szét ingyenesen a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai. A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozik, és első körben 5 ezer, később további 25 ezer maszkot adnak térítésmentesen a közösségi közlekedést használóknak.

A BKK tájékoztatása szerint maszkot osztanak a következő napokban reggel 7 és 9 óra között a metróállomás bejáratainál a Batthyány téren, a Deák Ferenc téren, a Nagyvárad téren, az Örs vezér terén, a Széll Kálmán téren és Újpest-központnál, valamint Kelenföld-vasútállomásnál, a Keleti pályaudvarnál, Kőbánya-Kispesten és a Nyugati pályaudvarnál.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×