eur:
395.7
usd:
372.07
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Sorban állnak a védőmaszkos vásárlók egy müncheni kertészeti áruda bejáratánál a koronavírus-járvány idején, 2020. április 20-án, amikor egyes üzlettípusoknak a hatóságok engedélyezték a járvány miatti több hetes zárva tartás utáni újranyitást.
Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader

Kötelező maszkviselést hozhat az enyhítés Magyarországon

Jövő héttől országszerte előírhatják a kötelező maszkviselést a boltokban és a vendéglátóhelyeken. Utóbbiaknak már jövő hónapban engedhetik a helyben fogyasztást - de várhatóan év végéig maszkviselés és szigorú járványvédelmi intézkedések mellett. Változhat a nyugdíjas idősáv szabályozása is.

A jövő héttől országszerte mindenkinek előírhatják az arcmaszk, vagy a száj és orr eltakarására alkalmas eszköz viselését, ha boltba, vendéglátóhelyre, benzinkútra vagy egyéb nyilvános, ám zárt térbe megy - értesült a Magyar Nemzet. Ezzel párhuzamosan újra kinyithatnak a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek, és megváltozhat a nyugdíjasoknak fenntartott idősáv az élelmiszerboltokban. Májusban fokozatosan kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók. Ennek ellenőrzése nem csupán a vállalkozó dolga lesz.

A lap értesülése szerint egyúttal változhat a boltok nyitvatartási rendje is:

egyrészt a nyugdíjas idősáv szabályai, másrészt a felkereshető boltfajták bővülhetnek a ruha-, cipő-, játék- és könyvesboltokkal.

Az értékesítési helyeket úgy kell kialakítani, hogy a minimum másfél méteres távolság tartható legyen.

A lap elképzelhetőnek tartja azt is, hogy az élelmiszerüzletek alapterülete alapján szabják meg, hány vásárló lehet benn egyszerre. Szükségesnek látják a népszerű szabadtéri turistacélpontokon való viselkedési/védekezési szabályok kialakítását is.

Az eddigiekhez képest lazább keretek között változatlanul szükség lesz az emberek együttműködésére, és ahogy a kormány korábban jelezte, a különösen veszélyeztetett 65 év feletti korcsoport továbbra is megkülönböztetett figyelemben részesül.

A lap információi szerint májusban már engednék a szezon előkészítését a szállodák és vendéglátóhelyek számára, és engednék a helyben fogyasztást is a vendégeknek, de csak kötelező maszkviselés és a távolságtartást biztosító berendezés mellett. Ez újfajta működési modellt kívánhat sok helyen,

mivel várhatóan egész évben érvényben lesz az egészségügyi protokoll szerinti kiszolgálás menetrendje.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×