INFORÁDIÓ
2021. április 14. szerda
Tibor

koronavírus

kórház

menesztés

országos orvosi rehabilitációs intézet

főigazgató

kásler miklós

Újabb kórházvezetőt, az EMMI korábbi helyettes államtitkárát is menesztette Kásler Miklós

Infostart / MTI

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere vasárnap megszüntette Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatói megbízását - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap az MTI-t. A főigazgató korábban az EMMI egészségügyi helyettes államtitkáraként, illetve az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosaként is tevékenykedett.

A közlemény szerint a felmentés oka, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben Cserháti Péter nem teljesítette az operatív törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre.

"Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben. Az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott" - olvasható a közleményben.

Hozzátették: mindez ellentétes az ágazati elvárással és a kórháznak adott feladatszabással.

"A megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást" - írták.

Az operatív törzs Kásler Miklós javaslatára ütemezetten, minden hétre előre meghatározta a magyarországi egészségügyi intézetek, kórházak feladatait, többek között azt is, hogy hány betegágyat, hány intenzív ágyat kell biztosítani az adott intézményben a koronavírussal fertőzött betegek izolálására, ellátására, lélegeztetésére - emlékeztettek.

"Aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. Az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan" - zárul a minisztérium közleménye.

Cserháti Péter korábban két Fidesz-KDNP-kormányban is dolgozott egészségügyi helyettes államtitkárként, illetve az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosaként is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018