eur:
393.15
usd:
366.94
bux:
66511.18
2024. április 25. csütörtök Márk
Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az Örökség Kultúrpolitikai Intézet kerekasztal-beszélgetésén, amelyet a 2010 utáni Orbán-kormányok kultúrpolitikájáról tartottak a múzeumban 2018. június 21-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Soós Lajos

Hiánypótló program indul az európai karrierre vágyók számára

Európai uniós tisztviselői karrierprogram indul szeptembertől a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amelyre május 15-ig lehet jelentkezni – mondta a program igazgatója, a Stratégiai Tanulmányok Intézetének vezetője az InfoRádiónak.

Prőhle Gergely megfogalmazása szerint a Nemzetek Európája Karrierprogram egy hiánypótló vállalkozás, hiszen több mint másfél évtizede vagyunk az Európai Unió tagjai, ez idő alatt pedig bebizonyosodott, hogy nagyon szükség van olyan magyar szakemberekre, akik az Európai Bizottságban, vagy a más uniós intézményekben dolgoznak.

Az említett intézményeknél nagy jelentőséget kap, hogy a tagállamok közötti arány megfelelő legyen, valamint, hogy a szakemberek a saját országuk szempontrendszerét felhasználva dolgozzanak – magyarázta a szakember, megjegyezve, hogy utóbbi esetében ugyanakkor tapasztalnak némi esetlegességet. Éppen ezért azt szeretnék, hogy a Közszolgálati Egyetem induló karrierprogram lehetővé tenné azt, hogy

módszeresen készüljenek fel mindazok, akik európai karrier iránt érdeklőnek, európai tisztviselői pályára készülnek,

bővítve szellemi horizontjukat – tette hozzá. Ennek során mind elméleti felkészülést, mind pedig gyakorlati tudást is biztosítanak.

A képzésre minden, a 35 éves korát be nem töltött magyar állampolgár jelentkezhet, aki egyetemi, illetve mesterszintű végzettséggel rendelkezik, de olyan felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók jelentkezését is várják, akik már 180 kredittel rendelkeznek és négyes átlag felett volt mindeddig a tanulmányi eredményük. Továbbá számítanak azokra a magyar államigazgatásban dolgozó szakemberekre is, akik úgy döntöttek, hogy kipróbálnák magukat európai szinten. Ugyanakkor – emelte ki Prőhle Gergely –

egy nagyon biztos angol nyelvtudás is szükséges a felvételihez, valamint egy további európai hivatalos nyelv B2 szintű ismerete,

hiszen ezek az európai munkába állás feltételei is.

A Stratégiai Tanulmányok Intézetének vezetője szerint Magyarország nem áll túlzottan jól, ami az uniós tisztviselőséget illeti, más hasonló méretű országokkal összevetve sem, vagyis van hova fejlődni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×