eur:
394.07
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Operatív törzs: tízezer fölött a hatósági házi karanténban lévők száma

Hatvannal nőtt a regisztrált koronavírusos betegek száma egy nap alatt Magyarországon, van újabb halott is. Müller Cecília országos tisztifőorvos részletesen is beszélt arról, hogyan közlekedjen, akinek feltétlenül szükséges.

585 a fertőzöttek száma, van két új gyógyult de egy további halálos áldozat is a koronavírus-járványban. Az operatív törzs felelősei csütörtökön is a nyilvánosság elé álltak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a számok ismertetését követően elmondta, a halottak mindegyikének előzőleg alapbetegsége volt, a 70 éves férfinak szív-, érrendszeri és anyagcsere-betegsége is volt.

A mintavételek száma a fertőzöttek számával egyenes arányban nő, a szoros kontaktusban lévőket is megvizsgálják laboratóriumi mintavétel segítségével.

A helyzet - mint elmondta - annyiban változik, hogy az egész ország területén nő a fertőzöttszám.

Elmondta, azt nem lehet megmondani, hogy ki kitől kapta el a betegséget, ezért mondta, az emberek ne vagy csak minimális szinten találkozzanak egymással, és csak akkor hagyják el otthonukat, ha az feltétlenül szükséges.

Közlekedés, eszközök

Életmódtanácsokat is adott.

"Akinek saját autója van, azzal járjon munkába. Aki utasokat szállít, azok a hátsó ülésre üljenek, de csak akkor üljenek be, ha egészségesek. A kormánykereket, a műszerfalat és a kilincset töröljék át fertőtlenítő kendővel, ugyanígy a fedélzeti komputer gombjait is" - mondta, hozzátéve, a legrövidebb útvonalat kell választani.

Kérte, aki tud, mellőzze a tömegközlekedést és kerékpározzon, akinek viszont tömegközlekednie kell, tartsa meg a másfél méteres távolságot. A kapaszkodókat papírzsebkendővel kell megfogni, célhoz érve rögtön kezet kell mosni.

Aláhúzta azt is, mindazon felületeket, amiket sokszor megérintünk, tisztítsük és fertőtlenítsük - akár a számítógépet, akár a kilincseket, akár a fogantyúkat.

Lakatos Tibor ügyeletvezető tiszt elmondta, 10 ezer fölött vannak emberek hatósági házi karanténban, 78 ezer ellenőrzés volt, 418 szabálytalanságra leltek, 36 főt figyelmeztettek, 216 helyszíni bírságot szabtak ki, és százakat fel is kellett jelenteni.

Elmondta, egyre többekkel szemben kell ismételten fellépnie a rendőrségnek.

32 eljárás indult rémhírterjesztés miatt, 29 esetben csalás miatt - közölte.

A határhelyzet nyugodt, Röszkén a teherforgalom belépve, Csanádpalotánál kifelé és befelé kell türelmesebbnek lenni, viszont Szlovénia felé könnyebb lett az átkelés, betonelemeket tüntettek el a határőrők. Az ORFK továbbra is egyeztet ilyen könnyítésekért az ingázók számára.

Kérdések

- Hogy döntik el, hogy kinek a terápiáját halaszthatják?

- A klinikus dönt a helyzet értékeléséről. Tanulmányozni kell a szakmai kollégiumok által kiadott állásfoglalást, amit 62 szakmában kiadtak már.

- Tervezik-e a védőeszközök hazai gyártásának növelését?

- Igen. Új gépsorokkal gyártják a szájmaszkokat, és jönnek az újrahasznosítható maszkok is.

- Hogy osztják el az eszközöket?

- A szükségletek szerint.

- A genetikai háttér mennyire befolyásolja a veszélyeztetettséget?

- Valószínűleg befolyásolja. De ez nagyon nyitott kérdés, sokan vizsgálják, ebből fogunk ismeretet szerezni arról, hogy a fertőzöttséget követően kialakul-e a védettség.

- Hányszor kell tesztelni, hogy valakinek biztos eredménye legyen?

- A protokollt a WHO ajánlása szerint végezzük, két vizsgálat történik.

- A balatonfüredi szívkórháztól és a farkasgyepüi tüdőgyógyintézettől hogyan tartják távol a vírust?

- A két intézmény betegei nagyon veszélyeztetettek, az intézmények is tisztában vannak ezzel, az ő védekező mechanizmusuk sokkal alaposabb.

- A bv-intézetek fertőzésvédelmét hogyan oldják meg?

- A külső helyen munkát végzőkkel kapcsolatos szabályozást szigorították, illetve a kijárókra vonatkozó előírások is.

- Gumikesztyűk, maszkok kevés helyen vásárolhatók. Ahol igen, ott drágák. Nem szabályozhatók az árak?

- A világpiacon is felmentek az árak, de azért vannak eszközök. Sokszor a kereskedők is csak drágábban tudják beszerezni a termékeket.

- Mikor távozhat egy beteg a kórházból?

- Ha a tünetek elmúltak. De csak a súlyos eseteket kezelik kórházban. A kórházban kezelt betegnél a klinikai állapotot vesszük figyelembe. Ha valaki otthon romlik, visszakerül a kórházba. A kórházban három negatív minta után mehetnek haza a betegek.

- Az asztmások is veszélyeztetettebbek?

- Igen.

- Utcán, boltban kell-e maszkot viselni?

- Az utcai maszkviselés saját választás kérdése. Aki beteg, maradjon otthon. Ha ki kell mennie, vegyen maszkot. Ha valaki nagyobb biztonságban érzi magát a maszkkal, akkor vegye fel azt, de ne nyúljon bele belülről, ne húzogassa!

- Lesz-e határlazítás?

- Most éppen Szlovénia esetében van. A szomszédos országokkal együttműködésre kell jutni.

- A tesztek hány százalékában mutatják ki a vírust már az első tesztnél?

- Kettő laboratóriumi vizsgálat kell.

- Az országos járványnak mik a követelményei? Ki lehet mondani, hogy járvány van?

- Igen, koronavírus-járvány zajlik Magyarországon, az egész világban. A járvány már két összefüggő esettől kezdve járvány.

- Hányadik pozitív tesztnél tüntetnek fel valakit pozitív esetként a hivatalos számokban?

- A mi adataink a bizonyítottan, megfelelő módszerrel igazolt laboratóriumi vizsgálatot tartalmazzák.

- A járványtérkép nyilvánosságával kapcsolatban felmerül, hogy területenként eltérő intézkedéseket hoznak?

- Igen, folyamatosan monitorozzuk a környező országok intézkedéseit. De az enyhítés nem nagyon elképzelhető. Ahol kialakulnak gócpontok, ott városi, területi intézkedésekre sor kerülhet. Járványügyi szempontból semmilyen enyhítés nem várható.

- Van megfelelő védőfelszerelés minden egészségügyi dolgozó esetében?

- Nem lehet egy kalap alá venni az egészségügyi dolgozókat. Aki közvetlenül ellát bizonyítottan fertőzött beteget, ott jár az elérhető legmagasabb szintű védelem. Ahol nincs bizonyított fertőzött, ott a sebészi szájmaszk és a köpeny elegendő. Minden attól függ, milyen típusú az orvos-beteg találkozás. Az operatív törzsben jelentés hangzott el arról, hogy a kórházaknak egy heti tartalékuk van védőfelszerelésből.

- Mit csinálnak a helyi védelmi bizottságok?

- Feladataik vannak, a háziorvosi szolgálatokat is segítik.

- Fiatal korban a magas vérnyomás kockázati tényező?

- Igen.

- Melyek azok a fiatalokat érintő betegségek, amelyek bezárkózást indokolnak?

- Anyagcsere-, cukor-, szív- és érrendszeri betegségek.

- Jeleztek-e eszközhiányt a kórházparancsnokok?

- Az a feladatuk, hogy áttekintsék a helyzetet, és jelentést tegyenek az országos főparancsnoknak, az országos ellátást veszélyeztető jelentés nem történt.

- Kullancsok, szúnyogok terjeszthetik a vírust?

- Nem csak rájuk, más állatokra is kiterjed ennek a vizsgálata. A jelen ismereteink szerint a szúnyogok, rovarok nem.

- Ha otthon ér baleset minket, mit csináljunk?

- Az első és legfontosabb az egészségünk megtartása. A teendő nem különbözik semmiben a megszokottól. Ha súlyos baleset van, hívni kell a mentőt. Ha kisebb baleset van, a háziorvost kell telefonon keresni, ő gondoskodik.

- A magánlaborok eredményeit figyelembe veszi a statisztika?

- Nem.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×