eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk
A tükörben, tájékoztató felirat a járművezető védelmére felállított kordonon a BKK egyik autóbuszán a fővárosi Batthyány téren 2020. március 16-án. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében megtiltották az első ajtós felszállást és megszűnt a jegyértékesítés a buszon.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Hétfőtől áll vissza a tanszüneti menetrend Budapesten

Április 6-tól újra a tanszüneti menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok Budapesten. Előzőleg rendkívüli tömegközlekedési menetrend bevezetését javasolta a Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

A tanítási szünetben érvényes menetrend - amely mindössze tíz százalékkal marad el a máskor megszokott kapacitástól - a hajnali, kora reggeli, reggeli időszakban, valamint a délutáni csúcsidőben a csütörtökinél lényegesen sűrűbb járatindulást jelent – közölte a BKK.

A tanítási szünetben érvényes menetrendhez szükséges járművezetői beosztások elkészítésének időigényessége miatt

pénteken még nem tudják életbe léptetni a változtatást, de számos vonalon további sűrítéseket alkalmaznak már pénteken is.

A kora reggeli, reggeli órákban sűrűbben jár majd a 3-as, a 4-es és a 6-os villamos, a 3-as metrópótló busz, a 23-as buszcsalád járatai, az 5-ös, a 9-es, a 31-es, a 45-ös, a 66-os, a 85-ös, a 99-es, a 133E, a 159-es, a 196-os busz. A 104-es járat vonalán a rövidebb buszok helyett csuklós járművek közlekednek majd, ezzel segítve, hogy távolabb állhassanak egymástól az emberek.

Szerdán lépett életbe a BKK új közlekedési rendje, amely a szombati menetrenden alapult, ám erre rengeteg panasz érkezett az utasok részéről, mert a koronavírus-járvány terjedése miatt igencsak veszélyes zsúfoltság alakult ki. Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója ekkor azt közölte, hogy rossz döntést hozott a BKK, míg Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azt kérte a főpolgármestertől, hogy változtasson.

A csütörtökre bevezetett járatsűrítés sem volt még elegendő, Karácsony Gergely főpolgármester ezért elnézést kért a munkába járóktól, és újabb változtatásokat ígért – ezek alapján áll vissza a tanszüneti menetrend. A BKK azt írta, a cél az volt, hogy a nemzetközi gyakorlatban is használatos, 30 százalékos telítettségi mutatót alkalmazhassa a járműveken, ám a főpolgármesteri kérést figyelembe véve, valamint azt, hogy a legtöbb vonalon tapasztalt, átlagosan 20-30 százalékos telítettség is zsúfoltságérzetet keltett az utazóközönségben, a tanszüneti menetrend visszaállítása mellett döntött a cég.

„Köszönjük az utasok türelmét és visszajelzéseit, amelyek nagy segítséget jelentettek menetrend korrigálása során. Az utasszámokat természetesen továbbra is kiemelt erővel figyeljük, hiszen a későbbiekben is biztosítani kívánjuk, hogy az utasok tarthassák a megfelelő távolságot egymástól” – mondta Varga Ivett vezérigazgató.

Közben Fürjes Balázs azonnali intézkedési tervet kért Vitézy Dávidtól. A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója csütörtök délután levélben fordult a BKK vezérigazgatójához a budapesti közösségi közlekedés járványhelyzethez igazítása érdekében – és egy hatpontos intézkedéscsomag bevezetését javasolja.

A javaslatok:

  • Rendkívüli, a kijárási korlátozások idején kialakult utazási szokásokhoz igazodó, az egészségügyben, kiskereskedelemben, ipari üzemekben, logisztikában, rendfenntartásban, házhozszállításban, közszolgáltatások működésében dolgozók igényeit kiszolgáló új rendkívüli menetrend bevezetése javasolt haladéktalanul.
  • Az új menetrendet az elmúlt két napban kritikus hajnali műszakváltások és a reggeli csúcsidőszak idején a munkanapi tanszüneti járatsűrűség szerint javaslom elkészíteni, sűrítve minden fontos járatot és ezáltal újra beindítva a csak munkanapi járatokat, így többek között az Újhegyi lakótelepet kiszolgáló 85E, a nagytétényi 101B, a Bajcsy-kórházat Rákosmentével összekötő 195-ös, a pestimrei 282E és 284E, a kőbányai gyárakat kiszolgáló 217E járatokat. Az M3-as metrópótló munkanapi tanszüneti közlekedési rendje is helyreállítandó. Napközben és este lehet továbbra is a szombati járatsűrűségre épülő a rendkívüli menetrend.
  • Az amúgy csak hétvégén közlekedő járatok, mint a City-troli járatása vagy a 212-es busz Normafáig hosszabbítása felesleges munkanapokon.
  • Minden járműtípusra irányadó maximális utasszámokat kell közzétenni, melyek az eddigi négyzetméterenkénti 4 fő helyett a két négyzetméterenként 1 fő elvén készülnek és minden második ülés szabadon hagyásával számolnak. Az utasok figyelmét erre felhívó jelzések kihelyezése is javasolt, melyre számos nemzetközi példa van. Ez alapján néhány járaton szükséges lehet a szóló helyett csuklós buszok közlekedtetésére.
  • Az utasok számára online bejelentő oldalt javasolt létrehozni, ahol jelezhetik, ha nem érzik magukat biztonságban bármely járat zsúfoltsága miatt - látszik a kommentekből, hogy a jelen helyzetben is munkába járó utasok igénylik ezt az odafigyelést.
  • Az automatikus utasszámláló berendezések és a járművezetők részéről folyamatos adatgyűjtés szükséges, és az utasoktól beérkező jelzésekkel együtt ezt elemezni kell, a FUTÁR segítségével azonnali beavatkozásokkal, ott, ahol a fenti menetrendi változtatások után is esetleg átlépné a határértékeket a járatok kihasználtsága. Az utasforgalom alakulásának folyamatos nyomon követése elengedhetetlen, hisz nem tudhatjuk, a járványhelyzet változásával, a kijárási korlátozásokhoz igazodó új szokásokkal pontosan miként változik az igénybevétel a következő időszakban - még akkor is, ha aki csak teheti, betartja a szabályokat és otthon marad.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×