eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A BKV Zrt. új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú buszai a járművek forgalomba állítása alkalmából tartott rendezvényen a társaság dél-pesti telephelyén 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Korrigál a BKK, sűrűbb menetrend lép életbe csütörtöktől, mutatjuk

A BKK a fővárosi közösségi közlekedésben szerda reggel tapasztaltak alapján április 2-től gyakoribb járatindulást biztosít számos vonalon. Mint arról az Inforstart is beszámolt, „az utasokat kiakasztó” szombati menetrend ellen Fürjes Balázs és Vitézy Dávid is szót emelt, kérve a Fővárosi Önkormányzatot és a BKK-t a változtatásra.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a járatsűrítés célja, hogy egyetlen vonalon se legyen nagyobb a járművek kihasználtsága a nemzetközi gyakorlatban is alkalmazott 30 százaléknál, azaz az utasok tartani tudják a megfelelő távolságot egymástól.

Április 1-jén reggeltől egy szombati menetrenden alapuló, de frekventált vonalakon annál sűrűbb járatindulást biztosító közösségi közlekedési rend lépett életbe a fővárosban – írták. A BKK számos dolgozója figyelte a fővárosi közösségi közlekedés kihasználtságát a szerda hajnali, reggeli órákban és a közösségi médiában is sok visszajelzést kaptak a járatok utasszámát illetően. A tapasztalatok alapján már április 2-án, csütörtökön reggeltől sűrítik a járatindulást számos vonalon, kiemelten a hajnali, reggeli órákban a dél-pesti térségben – áll a közleményben.

Hiba, de érthető

A Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az InfoRádiónak úgy fogalmazott, hibás döntésnek bizonyult, hogy a szerda reggeltől szombati menetrend szerint közlekedjenek a BKK járatai. A hiba érthető, legalábbis annyiban, hogy egy mindenki számára új és ismeretlen helyzettel szembesül ország világ, és így Budapest is, ugyanakkor súlyos, mert

járványügyileg veszélyes, ami történt

– tette hozzá Fürjes Balázs. Olyan ritkán járnak ugyanis a járatok, különösen reggel 5 és 7 óra között, hogy a kötött munkaidővel bírók csak nagyon bezsúfolódva tudtak utazni, és képtelenségnek bizonyult megtartani a másfél-két méteres távolságot, ami növeli a fertőzésveszélyt.

Ezért azt kérték Karácsony Gergely főpolgármestertől levélben szerda reggel, hogy azonnal intézkedjen annak érdekében, hogy a munkanapokon, különösen a kora reggeli és a munkaidő végeztének idején ne szombati menetrend szerint közlekedjenek a BKK járatai. Fürjes Balázs hangsúlyozta,

ez egy speciális helyzet, ezért az adottságokhoz szabott járványügyi menetrend bevezetésére van szükség a tömegközlekedésben,

nem lehet alapul venni a rendes hétköznapokban szokásos utasszámot, hiszen ma nagyobb helyet kell biztosítani minden utasnak, és meg kell tudni oldani, hogy a tömegközlekedés járművein másfél-két méteres távolságban tudjanak utazni az emberek.

Az államtitkára azt is közölte: levelükkel nyitott kapukat döngettek a főpolgármesternél, aki gyorsan válaszolt és elfogadta a Vitézy Dáviddal tett közös javaslatot, és ígéretet tett arra, hogy sűríteni fogják a járatokat.

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója szerint sok tízezer ember háborodott fel szerda reggel, amikor azzal szembesült, hogy a BKK a szombati menetrend szerint közlekedteti a járatait. Vitézy Dávid ugyancsak elhibázottnak nevezete az InfoRádiónak a lépést, arra is felhívva a figyelmet, hogy az elővárosi közlekedésben a MÁV-Start és a Volánbusz nem hozott ilyen döntést. Éppen azért, tette hozzá, mert látszott az, hogy ugyan rengetegen otthon maradnak, megfogadva a járványügyi szakemberek tanácsait, ahogyan az iskolások is otthonról tanulnak, de mégis sokan vannak azok, akik működtetik az országot most: kórházakban dolgoznak, a közszolgáltatásokat tartják fönn, üzemekben, a kiskereskedelemben és az áruházakban dolgoznak, akik jellemzően olyan időpontban járnak dolgozni, több műszakos munkarendben akár, amikor a szombati menetrendek egy ekkora tömeg elszállítására nem alkalmasak. Ráadásul az emberek szeretnék, betartva az előírásokat, a másfél-két méteres távolságot is megtartani. A szerda reggel kialakult zsúfoltságoknál pedig rosszabbat, egy ilyen járványügyi helyzetben el sem lehet képzelni, ami hozzájárulhat a megbetegedések terejedéséhez – fogalmazott.

Ennek megfelelően a BKK közleményt adott ki, amely szerint csütörtöktől: 16 fővárosi vonalon biztosítják további járatsűrítést. A jelenleg érvényes, szombati menetrenden alapuló, ám frekventált vonalakon annál gyakoribb járatindulást biztosító, korábban bemutatott menetrendet az alábbiak szerint sűrítik:

- Az M3-as metrópótló buszon hajnali 5 óra után gyakrabban indulnak a buszok.

- A 2-es villamos vonalán a H6-os HÉV minden beérkező szerelvényéhez egy többlet villamosindulást biztosítunk.

- A 74-es trolibusz vonalán hajnali 5 óra után 10 percenként indulnak a járművek.

- A 8E járat vonalán reggel 6 órától 10 percenként indulnak a buszok.

- A 20E és a 30-as járat vonalán hajnali 5 órától már sűrűbben, 10 percenként indulnak a buszok.

- A 32-es busz már hajnali 5 órától 10 percenként indul.

- A 44-es buszjárat reggel 6 órától 15 percenként közlekedik.

- Az 54-es és a 68-as vonalon a rövidebb járművek helyett csuklós buszok közlekednek.

- A 97E vonalon már hajnali 5 órától 10 percenként indulnak a járatok.

- A 99-es busz már hajnali 5 órától 10 percenként jár.

- A 151-es busz az iskolaszüneti menetrend szerint jár.

- A metrópótlást segítő 194M vonalon iskolaszüneti menetrend szerint indulnak a buszok.

- A 220-as busz reggel 6 órától 10 percenként közlekedik.

- A 276E vonalán már hajnali 5 órától 10 percenként indulnak a buszok.

A közleményben a BKK azt ígéri, hogy április 2-án, csütörtökön reggel – és az azt követő napokon – továbbra is kiemelt figyelemmel követik a járatok kihasználtságát, és amelyik vonalon szükséges, további sűrítéseket vezethetnek be.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×