INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 26. szombat
Jusztina, Pál

koronavírus

bkk

vitézy dávid

intézkedés

menetrend

Vitézy Dávid hat azonnali intézkedést javasol a BKK-nak

Vitézy Dávid hat azonnali intézkedést javasol a BKK-nak

Infostart

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója - egyebek mellett - rendkívüli menetrendet, maximalizált utasszámot és az utasoknak egy online bejelentő oldalt javasol a fővárosi közösségi közlekedésben – derül ki a BKK vezérigazgatójának írt leveléből.

A budapesti közösségi közlekedés napok óta vitatéma, miután a szolgáltatást megrendelő BKK szerdától a szombati munkanapokon érvényes menetrendet vezette be, és emiatt a járműveken a koronavírus-járvány terjedése miatt igencsak veszélyes zsúfoltság alakult ki. Mivel a csütörtökre bevezetett járatsűrítés sem volt elegendő, Karácsony Gergely főpolgármester elnézést kért a munkába járóktól, és újabb változtatásokat ígért.

Közben azonban Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azonnali intézkedési tervet kért Vitézy Dávidtól. A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója csütörtök délután levélben fordult Varga Ivetthez, a BKK vezérigazgatójához a budapesti közösségi közlekedés járványhelyzethez igazítása érdekében – és egy hatpontos intézkedéscsomag bevezetését javasolja.

„Az utasok védelme érdekében a jogszabályok által előírt távolság betartásához szükséges terület biztosítása rendkívüli fontosságú a járműveken a járványügyi veszélyhelyzet idején. Ahogy a főpolgármester is megtapasztalta ma reggel, a szombati menetrend korrekciója április 2-án sem vezetett eredményre, a tegnapi, a szombati menetrendek bevezetése után tapasztalható zsúfoltság számos vonalon ma reggel megismétlődött. Fürjes Balázs államtitkár úr felkért, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel osszam meg és foglaljam össze a BKK munkáját segítendő, hogy az elmúlt két nap tapasztalatai alapján milyen intézkedések megtételét javaslom” – írta a fejlesztési központ vezetője.

Vitézy Dávid javaslatai:

  1. Rendkívüli, a kijárási korlátozások idején kialakult utazási szokásokhoz igazodó, az egészségügyben, kiskereskedelemben, ipari üzemekben, logisztikában, rendfenntartásban, házhozszállításban, közszolgáltatások működésében dolgozók igényeit kiszolgáló új rendkívüli menetrend bevezetése javasolt haladéktalanul.
  2. Az új menetrendet az elmúlt két napban kritikus hajnali műszakváltások és a reggeli csúcsidőszak idején a munkanapi tanszüneti járatsűrűség szerint javaslom elkészíteni, sűrítve minden fontos járatot és ezáltal újra beindítva a csak munkanapi járatokat, így többek között az Újhegyi lakótelepet kiszolgáló 85E, a nagytétényi 101B, a Bajcsy-kórházat Rákosmentével összekötő 195-ös, a pestimrei 282E és 284E, a kőbányai gyárakat kiszolgáló 217E járatokat. Az M3-as metrópótló munkanapi tanszüneti közlekedési rendje is helyreállítandó. Napközben és este lehet továbbra is a szombati járatsűrűségre épülő a rendkívüli menetrend.
  3. Az amúgy csak hétvégén közlekedő járatok, mint a City-troli járatása vagy a 212-es busz Normafáig hosszabbítása felesleges munkanapokon.
  4. Minden járműtípusra irányadó maximális utasszámokat kell közzétenni, melyek az eddigi négyzetméterenkénti 4 fő helyett a két négyzetméterenként 1 fő elvén készülnek és minden második ülés szabadon hagyásával számolnak. Az utasok figyelmét erre felhívó jelzések kihelyezése is javasolt, melyre számos nemzetközi példa van. Ez alapján néhány járaton szükséges lehet a szóló helyett csuklós buszok közlekedtetésére.
  5. Az utasok számára online bejelentő oldalt javasolt létrehozni, ahol jelezhetik, ha nem érzik magukat biztonságban bármely járat zsúfoltsága miatt - látszik a kommentekből, hogy a jelen helyzetben is munkába járó utasok igénylik ezt az odafigyelést.
  6. Az automatikus utasszámláló berendezések és a járművezetők részéről folyamatos adatgyűjtés szükséges, és az utasoktól beérkező jelzésekkel együtt ezt elemezni kell, a FUTÁR segítségével azonnali beavatkozásokkal, ott, ahol a fenti menetrendi változtatások után is esetleg átlépné a határértékeket a járatok kihasználtsága. Az utasforgalom alakulásának folyamatos nyomon követése elengedhetetlen, hisz nem tudhatjuk, a járványhelyzet változásával, a kijárási korlátozásokhoz igazodó új szokásokkal pontosan miként változik az igénybevétel a következő időszakban - még akkor is, ha aki csak teheti, betartja a szabályokat és otthon marad.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Facebook
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018