eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Facebook/Karácsony Gergely

Elnézést kért Karácsony Gergely az elhibázott BKK-menetrendért

Hiába volt járatsűrítés csütörtökön a BKK több vonalán, Karácsony Gergely elégedetlen, és változtatást ígér. Wintermantel Zsolt a BKK igazgatóságának összehívását kezdeményezte, míg Fürjes Balázs Vitézy Dávidtól kért azonnal intézkedési tervet.

Szerda reggeltől egy szombati menetrenden alapuló, a frekventált vonalakon annál sűrűbb járatindulást biztosító közlekedési rend lépett életbe a fővárosban, ám ez nem vált be, több vonalon zsúfoltság alakult ki, holott ez ilyenkor épphogy kerülendő. Panaszkodtak az utasok, valamint Fürjes Balázs és Vitézy Dávid is szót emelt a változtatás érdekében.

A BKK csütörtök reggeltől sűrítette a járatokat tizenhat vonalon, kiemelten a hajnali-reggeli órákban a dél-pesti térségben. Az intézkedés hatását Karácsony Gergely és kabinetfőnöke kora reggel maga is megtapasztalta a zsúfoltsággal érintett járatok egy részén. "Bár a telítettség a tegnapi beavatkozásunk nyomán némileg csillapodott, még mindig nem vagyok elégedett - és ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül" - írta közösségi oldalán a főpolgármester, aki további változtatásokra utasította a BKK-t. Azt ígérte, az újabb változtatásokról órákon belül beszámolnak.

"Pont azokról a polgárainkról való gondoskodást tartom egyik legfontosabb feladatomnak, azokért az emberekért szeretnék kiemelt felelősséget vállalni, akik még veszélyhelyzet idején sem engedhetik meg maguknak, hogy otthon maradjanak, akik kora hajnalban indulnak munkába, mert a home office-ra nincs lehetőségük, akik számára a tömegközlekedés nem váltható ki mással.

Ha nekik kényelmetlenséget okoz bármely döntés, egy dolgot biztosan meg kell tennünk: elnézést kérünk tőlük"

– írta a főpolgármester

Karácsony Gergely azt írta még, hogy a neki küldött jelentések tanúsága szerint míg egyes járatokon, elsősorban Budán, továbbra is 10 százalék körüli a kihasználtság, máshol meghaladja a 60-70 százalékot a kora reggeli órákban. Ezért a járatsűrűséget rugalmasan kell kezelni, az utasszámokhoz, és nem korábbi sztenderdekhez kell igazítani.

Wintermantel Zsolt, a BKK igazgatósági tagja a Facebook-oldalán közölte, hogy a budapesti közösségi közlekedésben kialakult elfogadhatatlan, az utasok egészségét közvetlenül fenyegető veszély miatt ismét kezdeményezte a BKK igazgatóságának haladéktalan összehívását. A volt újpesti polgármester azt is indítványozta, hogy a főpolgármester is vegyen részt az ülésem, mivel ő gyakorolja a BKK tulajdonosi jogait és ő felel a város működéséért.

"A helyzet komoly. Világjárvány idején nem lehet a polgárokkal kísérletezni. Félő, hogy a tegnapi és mai zsúfoltságok miatt jelentősen meg fog ugrani a megbetegedések száma, hisz hiába próbálnak megfelelő távolságot tartani az utasok egymástól, a ritkán közlekedő, ezért tömöttebb járműveken erre nincs lehetőségük!" – írta a fideszes politikus, és hozzátette, szerdai kezdeményezése ellenére a BKK Igazgatótanácsa csak informális értekezletet tartott, ahol tájékoztatást kaptak a mára tervezett intézkedésekről.

Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára Twitteren délben azt írta, hogy a budapesti járaton centikre állnak egymástól az utasok reggel, és még a főpolgármester is panaszkodik, hogy a BKK nem ura a helyzetnek. Ezért felkérte Vitézy Dávidot, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatóját, hogy azonnal dolgozzon ki intézkedési tervet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×