eur:
394.73
usd:
370.79
bux:
65276.41
2024. április 23. kedd Béla
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Operatív törzs: 3+3 repülőgép jön ma Budapestre védőfelszerelésekkel

Ötszáz fölött a hazai fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában pedig négy koronavírusos beteg halt meg, de negyvenen már meggyógyultak. Erről is szó volt az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, a bevezetett intézkedések hozzájárultak a fertőzés terjedésének csökkentéséhez, ezért a veszélyhelyzet fennállásáig ezek az intézkedések maradnak is.

"Ferihegyre 3 repülőgép jött maszkokkal, overálokkal, alapanyagokkal, és újabb ilyen járat jön még szerdán" - jelentette be.

Továbbra is kérik a lakosságot, hogy a kijárási szabályokat tartsák be, már ezer intézkedésre volt szükség.

Hatósági házi karantént már csaknem 10 ezer esetben rendeltek el Magyarországon - tette hozzá. 322 feljelentést már tettek.

Az üzlettulajdonosok közül 39-et kellett eddig megbüntetni a nyitvatartás kapcsán.

A határokon könnyítés van: osztrák viszonylatban biztosított a munkaügyi ingázás, kilométerkorlát nélkül. Szlovák viszonylatban is van engedmény, négy új határátkelőn a személyforgalom mellett a teherforgalom is engedélyezett. A feltétel az, hogy belépéskor a sofőr igazolja, miért kell átlépnie a határt (tulajdonjog, munkaügyi megbízás). Várakozási idő csak Csanádpalotánál van.

Büntetőeljárást 112 esetben rendelt el a rendőrség, rémhírterjesztés miatt 27 eljárás indult.

Müller Cecília országos tisztifőorvos is szólt. Úgy látja, a fertőzés növekedésének mértéke egyenletes, nincs ugrásszerű növekedés, még mindig áll a tézis, hogy

egy ember csak egynek adja át a betegséget,

többnek nem.

Az elmúlt napnak van szomorú adata is: négyen meghaltak, mind idős betegek voltak, krónikus betegséggel (szív-, érrendszeri).

Megerősítette, mindnyájan veszélyeztetettek vagyunk, ilyen betegszámnál már nem nagyon lehet beazonosítani, kik inkább, a járvány mindenütt jelen van az országban.

"Maradjanak otthon, akik megtehetik ezt" - hangoztatta újra.

Aláhúzta,

a hitelesség kedvéért elkezdték közölni a koronavírus területi adatait, megyei bontásban,

látszik, a sűrűn lakott területeken erősebb a fertőzöttség.

"Egyetlenegy település sem viselkedhet úgy, mintha nem lenne jelen a koronavírus" - emelte ki.

Mint hangsúlyozta, az a legkevésbé mindegy, hogy a betegség lefolyása milyen, ezért kell védeni az időseket, még akkor is, ha a fertőzöttek 80 százaléka nem is veszi észre a betegséget; de ők is fertőzhetnek. Az 525 fertőzöttnél persze csak a 25 százalék tünetmentes, hisz ők épp jellemzően a tünetek miatt jelentek meg a rendszerben.

Elmondta még, 6 százaléknyi beteg szorul intenzív ellátásra.

Kérte azt is, a munkahelyeken és utazás közben is tartsanak az emberek másfél méteres távolságot, és megérkezve azonnal mossanak kezet, otthon akár már az előszobában is legyen fertőtlenítő, illetve vetközés után legyen újra kézmosás.

"Úgy kell viselkednünk, mintha fertőzöttek lennénk, és nem akarnánk továbbadni a fertőzést"

- nyomatékosította.

A ruhák 90 fokon moshatók együtt.

Kérdések

- Siófokon szabadultak a karanténból az ausztriai síelők. Többen bizalmatlanok feléjük. Mi a teendő ott?

- Két héten belül jelentkezhet a betegség. Utána az érintettek nem jelentenek veszélyt a társadalom többi tagjára.

- Mit tehetnek az idős családtaggal a családtagok, ha nincs a betegnél mobiltelefon?

- A kapcsolattartás joga megilleti a beteget. Itt azonban nem csak a jogról van szó, hanem humánus ügykezelésről. Az intézményeknek azt javasoljuk, hogy a csomagfogadást, a kapcsolattartást próbálják megoldani.

- Végstádiumban lévő beteghez be lehet menni?

- Ez így van. Szem előtt kell tartani azt a kapcsolattartást, ami mindnyájunknak igénye. Tudomásunk szerint ezt az intézmények biztosítják is - védőfelszerelésben.

- Milyen védekezés zajlik biztonsági szempontból Ártándon, a román határon?

- A Magyarországon áthaladó román állampolgárokra vonatkozó szabályokat a hatóságok betartatják.

- Törlőkendőket, maszkokat szabad-e a szennyvízhálózatba dobni?

- A szemétkezelésre vonatkozóan azt ajánljuk, dupla falú zacskóban gyűljön a szemét, így elpusztul a vírus. Az állástól kiszárad, a fertőzőképessége elvész.

- Támogatják-e a városok ingyenes parkolását?

- A kormányhatározat nem ad hatáskört erre.

- Tudnak-e olyan betegről, aki lélegeztető gépre került súlyos bekerülési állapotból, de aztán meggyógyult?

- Vannak, akik a koronavírusból magából meggyógyulnak, az alapbetegséget azonban ez nem befolyásolja. Súlyos állapotban nehéz visszafordítani a folyamatot.

- A TASZ bírálja, hogy a Koronavírus.gov.hu-n nyilvánosságra hozták az elhunytak adatait.

- Az adatkezelés szabályai szerint járunk el. Az az adattartalom, amit közlünk, nem köthető személyhez. Hitelessé szeretnénk tenni a tájékoztatót, amit minden nap adunk.

- Mikor kapnak a kórházakban maszkot és védőruhát az egészségügyi dolgozók?

- Folyamatosan jönnek a szállítmányok. A hétfői napon 82 kórházba történt ilyen kiszállítás. A kórházparancsnokok szerint a védőfelszerelések ezekre a helyre megérkeztek.

- Mit szólnak a szakmai csoportok nyílt leveléhez, amely szerint meg kell védeni a háziorvosokat?

- Nem volt benne új információ. Az NNK raktárában lévő védőfelszereléseket - ahogy felmértük a helyzetet - kiosztottuk. Fogyóban van a védőfelszerelés, de vannak olyan háziorvosok, akik nem kértek védőfelszerelést. Ismerünk olyan háziorvost is, akinek több liter fertőtlenítője van, de olyat is, aki civil ruhában rendel. Azon vagyunk, azon dolgozunk, hogy minden eü-dolgozónak megfelelő védőfelszerelése legyen.

- A Tirolból hazatérő magyaroknak karanténba kell-e vonulniuk?

- Igen, ez az alapszabály. De tudjuk, mi van a kérdés mögött: aki már Tirolban teljesítette a kötelességét, de nincs igazolása erről, az itthon újra 2 hétre karanténba kell, hogy vonuljon. Azok kaptak egyéni igazolást, akiket szigorúan ellenőriztek Tirolban. Az igazolást elfogadjuk.

- Ha sikerült ellaposítani a járványgörbét, akkor lazítanak-e más betegek ellátási korlátozásán?

- Semmi nem lazítunk. Tömeges megbetegedések időszakára készülünk. A korlátozó intézkedések annak érdekében vannak, hogy olyan laposan tartsuk a járványgörbét, amennyire csak lehet.

- Minden krónikus beteg és idős magasabb kockázatnak van kitéve abból a szempontból, hogy nála a betegség sokkal súlyosabban zajlik le?

- Igen.

- A TBC elleni oltás, a BCG a koronavírus ellen is jó lehet?

- Számos kutatás zajlik, sok a feltevés. Ezzel kapcsolatban azon alapszik a feltételezés, hogy a természetes immunitásra épít ez az oltás. Erre vonatkozó igazoló tényadatunk még nincs. Amennyiben igazzá válik, Magyarországon a lakosság nagyon jó helyzetben van. 1953 óta mindenki megkapja a BCG-oltását.

- Az immunerősítésen és a korlátozások betartásán kívül mit tehet még a lakosság?

- Minden jó, ami elvágja a fertőző betegség láncát.

- Hogy viselkedik a vírus levegőben?

- Alapvetően sérülékeny a vírus, könnyen kiszárad a környezetben. A levegőben zárt térben rövid ideig azért nem kizárt, hogy megmarad. A kutatók kimutatták, hogy egyes esetekben 11 óráig ott maradt a vírust, de ez nagyon ritka. A vásárlók számát egyébként épp emiatt limitálják.

- A felgyógyult ember fertőz-e?

- Ezt pontosan megválaszolni csak a jövőben lehet. A jelenlegi ismeretek szerint akkor a legnagyobb a fertőzésveszély, ha a beteg tüneteket mutat.

- A tömegközlekedésben ritkított járatok nem növelik-e a fertőzésveszélyt?

- Mivel mindenkit otthonmaradásra kérünk, kisebb a forgalom. Tartsuk meg a másfél méter távolságot! A közlekedési eszközöket működtetők folyamatosan takarítanak.

- Minden tüdőgyulladásosnál tesztelnek?

- Ez egy fontos ismeret számunkra, ezért az ismeretlen eredetű, vírusos tüdőgyulladásoknál igen.

- A kórházi kapacitások hogy állnak?

- Hétről hétre növekednek a kapacitások egy ütemterv szerint, minden olyan intézményben, ahol intenzív eseteket lehet ellátni. Számos olyan pufferkapacitással rendelkezünk még, amelyet reméljük, nem kell kihasználni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×