eur:
392.58
usd:
365.92
bux:
66778.48
2024. április 25. csütörtök Márk
A lezárt Létavértes-Székelyhíd határátkelőhely a magyar-román határon Létavértes közelében 2020. március 16-án. Az új koronavírus terjedése miatt Románia óvintézkedésként a magyar határszakaszon ideiglenesen bezárt négy átkelőhelyet.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt - képünk illusztráció

Fontos könnyítést jelentett be a román-magyar határon ingázóknak a külügyminiszter

Szijjártó Péter azt mondta, ez érdeke a határ túloldalán élő magyaroknak, érdeke a magyar és a román vállalatoknak, illetve gazdaságnak is.

Újra lehetővé válik az ingázás a magyar-román határon azoknak, akik a határ másik oldalán dolgoznak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető emlékeztetett: Magyarország és Románia - hasonlóan több más európai országhoz - korlátozó intézkedéseket léptetett életbe a határain. Ezek az intézkedések teljes mértékben legitimek, céljuk, hogy megvédjék a magyar és a román embereket a koronavírus-fertőzés gyors terjedésétől - magyarázta.

Ugyanakkor két ország határán élő közösségek élete szorosan összekapcsolódik egymással, sokan járnak munkába a határ túloldalára, és "nekünk az emberek egészségének megvédése mellett az is feladatunk, hogy a gazdaság működőképességét a lehető legjobban megvédjük".

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ezért azt a döntést hozták, hogy a magyar-osztrák és a magyar-szlovák együttműködéshez hasonlóan,

Romániával is létrehozzák azt az eljárást, amellyel Magyarország és Románia határán az ingázók át tudnak járni egymás országába munkavégzés céljából.

Úgy látja, ez érdeke a határ túloldalán élő magyaroknak, érdeke a magyar és a román vállalatoknak, illetve gazdaságnak is. A külügyminiszter elmondta: a két rendőrfőkapitány a lehető leggyorsabban megállapodik, hogy mikor léptethetik életbe ezt a megállapodást és mely határátkelőhelyeken lesz érvényes.

Szijjártó Péter közölte: román kollégájával megállapodtak, hogy az ingázás újra lehetővé válik Magyarország és Románia határán, a határsáv 30 kilométeres körzetében azok számára, akik a határ másik oldalán dolgoznak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×