eur:
393.91
usd:
364.82
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke igét hirdet a karácsonyi istentiszteleten a Budahegyvidéki Református Templomban 2018. december 25-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Fontos kéréssel fordul a református egyház a gyülekezethez és a lelkipásztorokhoz

A Magyarországi Református Egyház elnöksége azt kéri a gyülekezetektől és a lelkipásztoroktól, hogy további intézkedésig szüneteltessék az istentiszteleteket és minden egyházi alkalmat, és a temetési szertartásokon is csak a szűk család vegyen részt. A reformatus.hu honlapon minden reggel online áhítatot tartanak, vasárnap délelőtt pedig istentiszteletet közvetítenek. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinata lelkészi elnöke arra buzdítja a gyülekezetek fiatal tagjait, hogy segítsék az időseket.

A református egyház azt kéri a lelkipásztoraiktól, valamint a gyülekezettől, hogy függesszék föl a templomi istentiszteleteket, a hétközi gyülekezeti alkalmakat, továbbá halasszák el a gyűléseket és konferenciákat, amikből egyébként rengeteg lenne – ismertette az InfoRádióban Bogárdi Szabó István. Egyúttal arra is kérik a lelkészeket, hogy vasárnaponként, akár egy webkamera segítségével tartsák meg a templomi prédikációt, hogy azok számára, akik nem tudnak jelen lenni, az interneten be tudjanak kapcsolódni.

A lelkészi elnök megjegyezte,

nem tilos az egyéni látogatás,

és megfelelő higiéniai körülmények mellett buzdítja is a lelkipásztorokat, hogy elsősorban az elesetteteket, magányosokat keressék fel. Ahogyan biztatják a fiatalokat, hogy akár a gyülekezet, akár a helyi önkormányzat szervezésében

segítsenek az időseknek

a bevásárlásban, gyógyszerek beszerzésében és a kapcsolattartásban. Továbbá azt is pártolja a református egyház, hogy maguk a családtagok is keressék egymással a kapcsolatot mobiltelefonon, interneten.

Az idősebb gyülekezeti tagoknak a Bethesda Kórház felajánlja – közvetítőkön keresztül – maszkoknak a varrását, amire egyre több szükség lesz, jegyezte meg Bogárdi Szabó István, aki arra is figyelmeztetett:

a kór mindenkitől függetlenül is terjed, de mi magunk is hordozói lehetünk,

ezért figyeljünk. A kialakult helyzetben pedig nem az a cél, hogy bárki szabadságát, az élet lehetőségeit korlátozzák, hanem éppen ellenkezőleg, mindannyiunk közös érdekében születnek a döntések. És „hát

kik nem, ha a keresztyének azok, akik jó példát mutathatnak ebben”

– fűzte hozzá végezetül.

Korábban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia azt kérte a papoktól, hogy misézzenek, a hívektől pedig azt, hogy online vagy tévén/rádión kapcsolódjanak be. Templomzár így sincs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×