INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

egyház

koronavírus

veszélyhelyzet

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinata lelkészi elnöke, dunamelléki püspök (középen, b-j) érkezik az ökumenikus imahét megnyitójára Budapesten, a Kálvin téri református templomban 2020. január 19-én.

Ezt lépik az egyházak a veszélyhelyzet után

Infostart / MTI

Online közvetítésekkel is készülnek, és a szabályok betartására szólítanak fel.

Nem zárják be a katolikus templomokat, de azt kérik, aki beteg, ne menjen közösségbe - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkársága az után, hogy a kormány szerdán rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt.

Azt írták: a kormánydöntésben szereplő, 100-nál több ember részvételével tartandó beltéri rendezvények tilalmára vonatkozóan a Miniszterelnökség arról tájékoztatta a püspöki konferenciát, hogy

a kivételek közé tartoznak a templomi liturgikus események is.

Kiemelték: "Jelen nehéz helyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat nem zárjuk be, mégis felelősen és óvatosan kell eljárni. Aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének", hogy forduljon orvoshoz, mielőtt közösségbe megy.

Az egyház nagyobb létszámú rendezvényeinek megtartásáról "az arra illetékesek eseti döntést fognak hozni" - tették hozzá, megemlítve, hogy adott esetben online közvetítésekkel is készülnek.

Megjegyezték: korábban kiadott rendelkezéseik továbbra is élnek. "Ezekkel összhangban a hatóságokkal mindenben együttműködünk, és figyelemmel vagyunk az általuk adott általános irányelvekre" - írták, kiemelve, hogy oktatási, szociális és egészségügyi intézményeikben mindenben követik a hatósági előírásokat, amelyeket intézményeik közvetlenül is megkapnak.

Az MKPK múlt csütörtökön kiadott közleményében elrendelte a szenteltvíztartók kiürítését a templomokban, kérték a szentmiséken a kézfogás és a "nyelvre áldoztatás elhagyását", valamint előírták, hogy a gyóntatóhelyiségben a gyóntatórácsra helyezzenek fóliát.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelése után az MTI-nek azt mondta: a magyar állam a szentmisékre és istentiszteletekre nem ír elő semmit az egyházaknak, tiszteletben tartva az egyházak szabadságát.

Ugyanakkor azt javasolják, hogy a nagyobb templomokban lehetőleg tartsanak gyakrabban szentmisét és istentiszteletet, hiszen így arányosabban oszlanak meg a hívők.

A református egyház korlátozza a hívek számát

A Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának elnöksége arra kéri a híveket, hogy száznál többen ne tartózkodjanak egy-egy istentiszteleten.

Azt kérik, hogy ahol száz hívet meghaladó istentiszteletre lehet számítani, akár több istentiszteletet is tartsanak vasárnap, hogy a létszám ne haladja meg az előírtat.

Az istentiszteletek között legalább félórás szellőztetési szünetet kell tartani

- tették hozzá.

"Kérjük, ha tehetik, tartsanak hétközi, esti istentiszteleteket vasárnapi liturgiával, ezzel segítve, hogy minden gyülekezeti tag eljuthasson istentiszteletre" - fogalmaztak.

Azt is kérik, hogy azok a gyülekezetek, amelyek online közvetítik istentiszteleteiket, küldjék el a közvetítés linkjét a kommunikacio@reformatus.hu e-mail címre. A linket közzéteszik az egyház hivatalos honlapján, a www.reformatus.hu oldalon, így "akik kényszerűségből otthon maradnak", a közvetítés útján bekapcsolódhatnak "az istentiszteleti közösségbe".

Hozzátették: "kérjük a nagyvárosi gyülekezetek lelkipásztorait, hogy amennyiben szükséges, egyeztessenek egymással, tájékoztassák a gyülekezeti tagokat, hogy a létszámkorlátozásra való tekintettel mely szomszédos gyülekezet istentiszteleteit látogathatják átmenetileg."

Az evangélikus egyház gyakoribb, kisebb istentiszteleteket javasol

Gyakoribb, kisebb létszámú istentiszteletek megtartását javasolja a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa az evangélikus gyülekezeteknek. Azt írták: azokban a gyülekezetekben, ahol az istentiszteleten résztvevők száma általában több mint 100, javasolják, hogy több, vasárnap több, kisebb létszámú istentiszteletet tartsanak, és sűrítsék a hétközi istentiszteleteket.

A böjti időszak erre különösen is lehetőséget kínál - tették hozzá.

Hangsúlyozták: az úrvacsorával kapcsolatban továbbra is kérik a higiéniai szabályok fokozott betartását.

Kitértek arra: az egyház országos honlapján hangzó és képes igehirdetéseket tesznek elérhetővé, és arra biztatják a gyülekezeteket, hogy közvetítsék online az istentiszteleteket.

"A jelenlegi nehéz helyzet indítson mindenkit kitartó imádságra és hitünk megélésére" - fűzték hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018