eur:
393.73
usd:
365.07
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Bűnügyi helyszínelők dolgoznak 2018. május 26-án a Pest megyei Gyálon a Vecsési úton, ahol két személyautó és egy terepjáró ütközött egymással. Az ütközést követően verekedés tört ki és feltehetően gumilövedékes riasztófegyverből  lövések is eldördültek. A helyszínen ketten megsérültek.
Nyitókép: Lakatos Péter

Akik összehúzzák a fekete zsákot, és hajnali háromkor becsöngetnek a rossz hírrel

Egy baleseti helyszínelő beszélt a tapasztalatairól és a leggyakoribb, életveszélyes hibákról.

A nyíregyházi középiskolásoknak tartott előadást Pintér József főtörzs­zászlós baleseti helyszínelő a Váci Mihály Kulturális Központban szerdán. Sokkoló balesetekről balesetekről számolt be, de szerinte nem lehet másként beszélni, ha a megelőzés a cél – derül ki a szon.hu cikkéből.

"Tizenkilenc éve vagyok baleseti helyszínelő, hetvennégy embert láttam, akik balesetben vesztették életüket, tizenhatan az ismeretségi körömből kerültek ki, sajnos ismerem a balesetek árnyoldalát – mondta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság baleseti helyszínelője. – A mi munkánk ott kezdődik, ahol a médiáé véget ér. Mi vagyunk azok, akik a helyszínen rajzolnak, akik összehúzzák a fekete zsákot, akik hajnali háromkor becsöngetnek a rossz hírrel a szülők ajtaján. Pedig egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy ezek a szituációk ne forduljanak elő."

Pintér József beszélt arról is, hogy a biztonsági öv elsősorban nem azért van, hogy a rendőrök ne büntessenek meg, hanem a közlekedők biztonságáért. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy ha egy 30 kilós gyerek hátul nincs bekötve, egy 50 kilométer/órás sebességnél bekövetkező ütközéskor a gyerek kéttonnányi erővel csapódhat az első szélvédőbe. Sok olyan balesetnél helyszínelt, ahol az autókban ugyanolyan kár keletkezett, az utastér alig sérült, de az egyikben pár karcolással megúszta a sofőr, a másikban pedig életét vesztette egy ember csupán azért, mert nem volt bekötve.

Sokat számíthat egy baleset elkerülésekor vagy a sérülések minimalizálásánál, ha az ülések megfelelően vannak beállítva. A legfontosabb a helyszínelő szerint az ökölpróba: olyan magasan legyen az ülés, hogy ha a fejünkre rakjuk az öklünket, az elférjen a fejtetőnk és a tetőlemez között. Arra is ügyeljünk, hogy a kormányfogásnál a karunk legalább 30 fokos szöget zárjon be, és a kuplung- és a fékpedál elérésekor ne kelljen teljesen kinyújtanunk a lábunkat.

A megfelelő sebesség kiválasztása is életmentő lehet, 180-as tempónál egy másodperc alatt 50 métert teszünk meg, márpedig egy veszélyes szituáció észlelésekor egy másodperc is eltelhet, amíg reagálni tudunk.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×