eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Magyarországon eddig négy külföldi állampolgárt diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel - a nap hírei

Világszerte meghaladta a százezret a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2016-os uniós - török migrációs megállapodás felülvizsgálatát kérte a német kancellártól a török elnök.

Magyarországon eddig négy külföldi állampolgárt diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, egyedi esetekről van szó - jelentette be az illetékes operatív törzs vezetője. Lakatos Tibor a testület budapesti ülése után azt hangsúlyozta: a cél a csoportos megbetegedések kialakulásának megakadályozása. A szakember arról is beszélt, hogy három iráni állampolgár és egy brit férfi van a fertőzöttek között; előbbiek Budapesten, a Szent László kórházban, a negyedik fertőzött a debreceni Kenézy Gyula kórházban van. Ismertette: valamennyi környező országban megjelent a koronavírus. Közben az operatív törzs arról is döntött, hogy a Szent László kórházban meg kell kezdeni a felszabadítható betegellátó kapacitások kiürítését.

Világszerte meghaladta a százezret a koronavírussal fertőzöttek száma; minden ötből négy érintett Kínában lakik. A kórokozót eddig 91 országban és területen mutatták ki. A betegségben meghalt 3400 ember közül 3 ezren kínaiak. Az ázsiai ország mellett a leginkább érintett még Dél-Korea, Irán, Olaszország és Franciaország. Közben az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti programjának ügyvezető igazgatója kijelentette: az országoknak együtt kell fellépni a koronavírus ellen ahelyett, hogy utazási korlátozásokat vezetnének be egymással szemben.

Törökországnak abba kell hagynia a hamis információk terjesztését a migránsok között, miszerint Európa határai nyitva állnak előttük. Erről az uniós tagországok külügyminiszterei beszéltek a rendkívüli zágrábi ülés után. A tárcavezetők abban is megállapodtak, hogy a tagországok minden lehetséges jogszerű intézkedéssel védeni fogják a külső határokat. Szijjártó Péter úgy vélte: öt év után végre sikerült megértetni Brüsszellel, hogy a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell. Hozzátette: teljes szolidaritásáról biztosította Görögországot az Európai Unió a komoly migrációs nyomás miatt.

A 2016-os uniós - török migrációs megállapodás felülvizsgálatát kérte a német kancellártól a török elnök, mert szerinte az abban foglaltak nem működnek. Recep Tayyip Erdogan a telefonos egyeztetésen a török-görög határon tapasztalható humanitárius helyzettel kapcsolatban azt mondta: azzal, hogy Athén jelezte, nem veszi figyelembe az Európai Unió alapító szerződését és a genfi egyezményt, nyíltan megsérti a nemzetközi jogot.

A Magyar Postára vonatkozó uniós irányelv felülvizsgálatát kéri a kormány az Európai Bizottságtól. Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter levélben kezdeményezte, hogy az egyetemes postai szolgáltatók a feladatuk ellátásához szükséges kompenzációként Brüsszel jóváhagyása nélkül kapjanak 15 millió eurót meghaladó támogatást. Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója korábban az InfoRádió Aréna című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a cég 2017 óta 36 százalékos bérfejlesztést hajtott végre. Mivel a Postának nem volt lehetősége az egyetemes szolgáltatás árainak megfelelő mértékű emelésére, folyamatosan nőtt a többletterhe.

Felfüggesztette három hónapra a British Council Hungary nyelvvizsgaközpont működését az Oktatási Hivatal, mert szerinte az nem felel meg a hatályos előírásoknak. A hivatal részletek közlése nélkül arról számolt be: a nyelvvizsgaközpont június 14. és szeptember 12. között nem hirdethet és szervezhet államilag elismert nyelvvizsgát. Ha a vizsgaközpont megszünteti a súlyos jogsértéseket, ismét engedélyezik, hogy államilag elismert nyelvvizsgákat szervezzen.

Jóváhagyta a román Transgaz Magyarország és Bulgária felé irányuló gázexportjáról szóló kötelezettségvállalást az Európai Bizottság. A román cég évi legalább 1 milliárd 750 millió köbméter gáz exportját teszi lehetővé Magyarország és évi 3,7 milliárd köbmétert Bulgária felé. A brüsszeli testület arról is megállapodott a román állami vállalattal, hogy az exportgázt a hazai piacra szánt energiahordozóval azonos áron kínálja. A kötelezettség-vállalás 2026 végéig érvényes.

Nem tudtak megállapodni a nagy olajexportáló országok a kitermelés további korlátozásáról. A Reuters hírügynökség értesülései szerint; ennek hírére a kőolaj ára meredek, 7 százalékos zuhanásra váltott. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamait és az olajkartellen kívüli szövetségeseket, köztük Oroszországot tömörítő, OPEC+ nevű csoport Bécsben a szakminiszterek szintjén ülésezett. Az alku valószínűleg Oroszország ellenállásán bukott el.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×