eur:
395.13
usd:
371.12
bux:
65254.29
2024. április 19. péntek Emma
Tüdőszűrő vizsgálat a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház Nonprofit Kft. Szűrőcentrumában. Budapesten, Pest, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területén van érvényben kötelező tüdőszűrést elrendelő határozat. Borsodban a szűrés elmulasztása esetén félmillió forintig terjedő eljárási bírság kiszabását is kilátásba helyezte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Egy 1998-as rendelet írja elő, hogy a gümőkóros (tuberkulózisos) betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a lakosság meghatározott részének vagy egyes korosztályoknak a szűrővizsgálatát rendelheti el, ha az előző évben az új tuberkulózisos esetek gyakorisága a területen meghaladta a 25 százezreléket.
Nyitókép: NTI/Vajda János

Önkormányzati politikusok fenyegették meg az óbudai tüdőszűrő munkatársait

Meghatalmazás nélkül próbálta kikérni valaki a hozzátartozója leleteit. Amikor ezt az egészségügyi dolgozók elutasították, az óbudai önkormányzat két DK-s politikusa megfenyegette a rendelő munkatársait, sőt, aláírtak egy meghatalmazást a páciens helyett.

A cikk szerint az idős hölgy először egyedül próbálkozott a leletek megszerzésével, mivel azonban ez nem sikerült, a két politikussal tért vissza. A 24.hu azt írja, hogy a két óbudai önkormányzati politikus verbális fenyegetések kíséretében bírta rá a tüdőszűrő munkatársait arra, hogy az idős nőnek a jogszabályi tiltás ellenére adják ki a hozzátartozója orvosi leletét.

A szakdolgozók, csak hogy mielőbb folytathassák a megzavart rendelést, úgy döntöttek, hogy kiadják a leletet, ehhez a két politikus által aláírt papírt kértek, ők pedig

aláírták a meghatalmazást a páciens helyett.

A dolgozók még aznap elküldték az esetről szóló feljegyzést az intézményvezetőnek. Ebben azt kérdezték:

van-e joga a politikai pozícióban lévő tisztségviselőnek munkaviszony megszüntetésével fenyegetnie a szabályosan eljáró dolgozókat, és a humánumra hivatkozva a jogszabályok figyelmen kívül hagyására utasítani őket.

A levél az önkormányzathoz került, annak sajtóosztálya pedig a hírportállal azt közölte, hogy kellemetlen félreértésről van szó, és az ügy a képviselők bocsánatkérésével zárult.

A Fidesz óbudai szervezete közleményben reagált a történtekre, ebben egyebek között arra hívták fel a figyelmet, hogy a történtek sértik a rendelőintézet adatvédelmi szabályait, kimeríti a hivatali hatalommal való visszaélés esetét. Megjegyzik azt is, hogy a rendelő vezetése feljegyzésben fordult Kiss László DK-s polgármesterhez, aki így az ügy minden részletével tisztában volt, mégsem vizsgáltatta ki az esetet.

Az Óbudai Polgári Frakció képviselői követelik, hogy az ügy dokumentumait hozzák nyilvánosságra, a történteket vizsgálják ki és legyen felelősségre vonás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×