INFORÁDIÓ
2023. március 29. szerda
Auguszta

fenyegetés

óbuda

dk

önkormányzat

Tüdőszűrő vizsgálat a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház Nonprofit Kft. Szűrőcentrumában. Budapesten, Pest, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területén van érvényben kötelező tüdőszűrést elrendelő határozat. Borsodban a szűrés elmulasztása esetén félmillió forintig terjedő eljárási bírság kiszabását is kilátásba helyezte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Egy 1998-as rendelet írja elő, hogy a gümőkóros (tuberkulózisos) betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a lakosság meghatározott részének vagy egyes korosztályoknak a szűrővizsgálatát rendelheti el, ha az előző évben az új tuberkulózisos esetek gyakorisága a területen meghaladta a 25 százezreléket.

Önkormányzati politikusok fenyegették meg az óbudai tüdőszűrő munkatársait

Infostart

Meghatalmazás nélkül próbálta kikérni valaki a hozzátartozója leleteit. Amikor ezt az egészségügyi dolgozók elutasították, az óbudai önkormányzat két DK-s politikusa megfenyegette a rendelő munkatársait, sőt, aláírtak egy meghatalmazást a páciens helyett.

A cikk szerint az idős hölgy először egyedül próbálkozott a leletek megszerzésével, mivel azonban ez nem sikerült, a két politikussal tért vissza. A 24.hu azt írja, hogy a két óbudai önkormányzati politikus verbális fenyegetések kíséretében bírta rá a tüdőszűrő munkatársait arra, hogy az idős nőnek a jogszabályi tiltás ellenére adják ki a hozzátartozója orvosi leletét.

A szakdolgozók, csak hogy mielőbb folytathassák a megzavart rendelést, úgy döntöttek, hogy kiadják a leletet, ehhez a két politikus által aláírt papírt kértek, ők pedig

aláírták a meghatalmazást a páciens helyett.

A dolgozók még aznap elküldték az esetről szóló feljegyzést az intézményvezetőnek. Ebben azt kérdezték:

van-e joga a politikai pozícióban lévő tisztségviselőnek munkaviszony megszüntetésével fenyegetnie a szabályosan eljáró dolgozókat, és a humánumra hivatkozva a jogszabályok figyelmen kívül hagyására utasítani őket.

A levél az önkormányzathoz került, annak sajtóosztálya pedig a hírportállal azt közölte, hogy kellemetlen félreértésről van szó, és az ügy a képviselők bocsánatkérésével zárult.

A Fidesz óbudai szervezete közleményben reagált a történtekre, ebben egyebek között arra hívták fel a figyelmet, hogy a történtek sértik a rendelőintézet adatvédelmi szabályait, kimeríti a hivatali hatalommal való visszaélés esetét. Megjegyzik azt is, hogy a rendelő vezetése feljegyzésben fordult Kiss László DK-s polgármesterhez, aki így az ügy minden részletével tisztában volt, mégsem vizsgáltatta ki az esetet.

Az Óbudai Polgári Frakció képviselői követelik, hogy az ügy dokumentumait hozzák nyilvánosságra, a történteket vizsgálják ki és legyen felelősségre vonás.

Nyitókép: NTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018