eur:
394.83
usd:
363.94
bux:
65588.02
2024. március 19. kedd Bánk, József

Újabb magyarok kerültek karanténba külföldön - a nap hírei

Megemelte a koronavírus-járvány globális veszélyének szintjét a WHO. Újabb magyarok kerültek karanténba külföldön a koronavírus-járvány miatt. A szíriai háborús helyzetről és a migráció ügyéről tárgyalt telefonon a magyar kormányfő és a török elnök. A nap legfontosabb hírei február 28-án.

Magasról nagyon magasra emelte a koronavírus-járvány globális veszélyének szintjét az Egészségügyi Világszervezet. Az ENSZ-szervezet vezérigazgatója szerint aggasztó a megbetegedések és az érintett országok számának növekedése. Péntekig az új koronavírus több mint 83 ezer embert fertőzött meg, és Ázsia, Európa, Amerika után megjelent Afrikában is és immár csaknem hatvan országot érint. Olaszországban 21-re emelkedett a halottak és 821-re a fertőzöttek száma a koronavírus-járvány következtében.

Újabb magyarok kerültek karanténba külföldön a koronavírus-járvány miatt.Mexikó partjainál egy turistahajót helyeztek vesztegzár alá a hatóságok. A fedélzeten 30-40 magyar van - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta a kormány két családdal közvetlen kapcsolatban áll, ezenfelül öt országban tizenkét karanténban lévő magyar állampolgárról tud, közülük egy ember vírustesztje volt pozitív. Közben Budapesten ketten hazamehettek azok közül a magyarok közül, akiket a Dél-pesti Centrumkórházban tartottak karantén alatt, mert a holland óceánjárón utaztak. Jelenleg tizenhatan vannak karanténban a kórházban.

Számít a koronavírus magyarországi megjelenésére a kormány – mondta reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: az egy hónapja megalakult operatív törzs feladata éppen a megelőzés, illetve a gyors és szakszerű beavatkozás. A kormányfő megerősítette: járvány esetén rendelkezésre állnak a szükséges eszközök és a szakemberek. Orbán Viktor megismételte: senki ne menjen fertőzött országba és iskolás csoportok se utazzanak oda.

A koronavírus miatt a fogyasztóvédelem kiemelten ellenőrzi a tartós élelmiszereket és a kézfertőtlenítőket - jelentette be az innovációs minisztérium államtitkára. Schanda Tamás az Operatív Törzs rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta: az érintett termékek minőségét és árát is vizsgálják. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a boltok ellátása folyamatos, és indokolatlannak nevezte a felvásárlást. Hangsúlyozta, hogy egyeztettek a kiskereskedelmi láncok képviselőivel, és hétfőn újabb találkozóra várja őket a tárca. Schanda Tamás megerősítette, hogy Magyarországon továbbra sincs igazolt koronavírus-fertőzés.

A fővárosban is operatív törzs alakult a koronavírussal összefüggő kérdések kezelésére. A testületet Tüttő Kata főpolgármester-helyettes vezeti. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint az operatív törzs szoros napi kapcsolatban van a fővárosi cégekkel és felvette a kapcsolatot a koronavírus elleni védekezésért felelős kormányzati operatív törzzsel.

Sztrájkra készülnek a vasutas érdekképviseletek. Halasi Zoltán, VDSZSZ elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a szakszervezetek mindeddig nem kaptak semmilyen választ az idei béremelésre vonatkozó kéréseikre. Hozzátette: ha jövő héten sem tudnak megegyezni a bérfejlesztésről, megkezdik a felkészülést a munkabeszüntetésre. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter indokolatlannak tartja a tervezett vasutassztrájkot.

Megbírságolta 150 millió forintra a Ryanairt a főváros kormányhivatal. A diszkont légitársaság tavaly július 27-i ammani járata a rossz időjárás miatt Budapest helyett Pozsonyban szállt le. A vizsgálat kiderítette, hogy a Ryanair nem tájékoztatta az utasokat arról, hogy mely hatósághoz fordulhatnak, illetve milyen alternatív közlekedési lehetőségeket tudnak választani, hogy elérjék eredeti célállomásukat. A budapesti kormányhivatal egy másik ügyben is vizsgálódik a Ryanairrel szemben.

A szíriai háborús helyzetről és a migráció ügyéről tárgyalt telefonon a magyar kormányfő és a török elnök. Orbán Viktor az egyeztetés után összehívta biztonsági kabinetjét, amelyen döntés született arról, hogy megerősítik a magyar határok védelmét, és fokozott figyelmet fordítanak a balkáni migrációs útvonalon zajló történésekre. A Miniszterelnöki Sajtóiroda azt közölte: Recep Tayyip Erdogan tájékoztatta a magyar miniszterelnököt arról, hogy óriási a nyomás Törökországon, ezért a továbbiakban már nem tudják visszatartani az ott tartózkodó migránsok egy részét.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Szíriában kialakult helyzet miatt. A konzultációt azért kérte több tagállam, mert csütörtökön 33 török katona elesett egy légitámadásban. Közben az Európai Bizottság felszólította Moszkvát és Damaszkuszt, hogy állítsák le az Idlíb tartományban folyó offenzívát, ahol a törökök meghaltak. A brüsszeli testület szóvivője arról beszélt, hogy az egész régió számára rendkívül veszélyes helyzetet teremthet a katonai fellépés fokozódása Szíriában.

Magyarország rendezheti a 2027-es, olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságot. Erről a Nemzetközi Kézilabda Szövetség tanácsa döntött kairói ülésén. A 32 csapatos tornára a tervek szerint Budapesten, Debrecenben, Győrben és Tatabányán kerül sor. Kocsis Máté, a magyar szövetség elnöke hangsúlyozta: a következő években három jelentős világversenynek ad otthont Magyarország; 2022-ben férfi, 2024-ben női Európa-bajnokság házigazdája lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×