eur:
392.92
usd:
365.8
bux:
66608.06
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay

Komoly változás jön márciustól, sok gyereket érinthet

A gyermekkel való kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtása március 1-jétől a gyámhatóság helyett a bíróságnál kezdeményezhető nemperes eljárásban A gyámhivatali eljárástól eltérően a bíróság azt vizsgálja, hogy a kérelmezett fél a határozatban foglaltakat felróható módon megszegte-e.

A kapcsolattartásra vonatkozó határozatokban foglaltaknak a végrehajtása még a gyámhatóság hatáskörébe tartozik, így 2020. február 29-ig minden ezzel kapcsolatos kérelmet oda kell benyújtani, fontos jogszabályváltozás azonban, hogy március 1-jétől már a bírósági hatáskörbe fog tartozni – hívta föl a figyelmet Várai-Jeges Adrienn családjogi bíró az InfoRádiónak nyilatkozva.

A kapcsolattartás egy nagyon fontos gyermeki jog, amit a gyermekek jogairól szóló New York-i Egyezmény is rögzít. Ennek értelmében

a gyermeknek joga van a különélő szülőjével kapcsolatot tartani, találkoznia, megismernie és meghitt kapcsolatot kialakítania vele,

amennyiben külföldi állampolgár, akkor megismerje a kultúráját. Nyilvánvalóan ez akkor működik, ha a nem ellentétes a gyermek érdekeivel – jegyezte meg a szakértő.

Mindemellett természetesen a szülőknek is vannak jogaik és egyúttal kötelességeik: a gyerekkel egy háztartásban élő feladata, hogy az említett kapcsolattartást biztosítsa, valamint a gyermeket erre felkészítse, míg a külön élő félnek joga és kötelezettsége, hogy kapcsolatot tartson a gyermekével.

A gyermek és a tőle különélő szülő kapcsolattartását rendszerint családjogi perek során, így mondjuk egy bontóper vagy egy felügyeleti jog rendezése alkalmával szabályozza ítéletével a bíróság, de a felek is

egyességet köthetnek

a feltételekről. Ha a megállapodás megfelel a jogszabályoknak és megfelel a gyermek legjobb érdekének, a bíróság egy végzéssel jóváhagyhatja, vagyis ugyanolyan hatálya lesz, mint egy ítéletnek.

Eddig, amennyiben önállóan csak kapcsolattartás rendezésére indult eljárás, az a gyámhatóság hatáskörébe esett, azonban, ha ezekben a határozatokban foglaltakat szegi meg valamelyik fél,

2020. március 1-jétől már a járásbírósághoz kell fordulni.

A jelenlegi jogszabályok alapján kétféle illetékességi ok van: vagy a gyermek lakóhelye szerinti bíróságnál kell megindítani a – nem peres – eljárást, vagy pedig a kapcsolattartásra jogosult szülő lakóhelyén kell azt kérelmezni, aminek nincs formanyomtatványi kötelezettsége – tette hozzá Várai-Jeges Adrienn.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×