eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Nyitókép: pixabay

Komoly változás jön márciustól, sok gyereket érinthet

A gyermekkel való kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtása március 1-jétől a gyámhatóság helyett a bíróságnál kezdeményezhető nemperes eljárásban A gyámhivatali eljárástól eltérően a bíróság azt vizsgálja, hogy a kérelmezett fél a határozatban foglaltakat felróható módon megszegte-e.

A kapcsolattartásra vonatkozó határozatokban foglaltaknak a végrehajtása még a gyámhatóság hatáskörébe tartozik, így 2020. február 29-ig minden ezzel kapcsolatos kérelmet oda kell benyújtani, fontos jogszabályváltozás azonban, hogy március 1-jétől már a bírósági hatáskörbe fog tartozni – hívta föl a figyelmet Várai-Jeges Adrienn családjogi bíró az InfoRádiónak nyilatkozva.

A kapcsolattartás egy nagyon fontos gyermeki jog, amit a gyermekek jogairól szóló New York-i Egyezmény is rögzít. Ennek értelmében

a gyermeknek joga van a különélő szülőjével kapcsolatot tartani, találkoznia, megismernie és meghitt kapcsolatot kialakítania vele,

amennyiben külföldi állampolgár, akkor megismerje a kultúráját. Nyilvánvalóan ez akkor működik, ha a nem ellentétes a gyermek érdekeivel – jegyezte meg a szakértő.

Mindemellett természetesen a szülőknek is vannak jogaik és egyúttal kötelességeik: a gyerekkel egy háztartásban élő feladata, hogy az említett kapcsolattartást biztosítsa, valamint a gyermeket erre felkészítse, míg a külön élő félnek joga és kötelezettsége, hogy kapcsolatot tartson a gyermekével.

A gyermek és a tőle különélő szülő kapcsolattartását rendszerint családjogi perek során, így mondjuk egy bontóper vagy egy felügyeleti jog rendezése alkalmával szabályozza ítéletével a bíróság, de a felek is

egyességet köthetnek

a feltételekről. Ha a megállapodás megfelel a jogszabályoknak és megfelel a gyermek legjobb érdekének, a bíróság egy végzéssel jóváhagyhatja, vagyis ugyanolyan hatálya lesz, mint egy ítéletnek.

Eddig, amennyiben önállóan csak kapcsolattartás rendezésére indult eljárás, az a gyámhatóság hatáskörébe esett, azonban, ha ezekben a határozatokban foglaltakat szegi meg valamelyik fél,

2020. március 1-jétől már a járásbírósághoz kell fordulni.

A jelenlegi jogszabályok alapján kétféle illetékességi ok van: vagy a gyermek lakóhelye szerinti bíróságnál kell megindítani a – nem peres – eljárást, vagy pedig a kapcsolattartásra jogosult szülő lakóhelyén kell azt kérelmezni, aminek nincs formanyomtatványi kötelezettsége – tette hozzá Várai-Jeges Adrienn.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×