eur:
393.82
usd:
369.24
bux:
65901.69
2024. április 23. kedd Béla
Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője a párt Több nőt a politikába! című, utcai akcióval egybekötött sajtótájékoztatóján a budapesti Móricz Zsigmond körtéren 2018. április 5-én.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Demeter Mártát jogszerűen tették ki a honvédelmi bizottságból

Elvesztette azt a pert Demeter Márta LMP-s képviselő, amit azért indított, mert az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette őt, az Országgyűlés kormánypárti többsége pedig erre hivatkozva eltávolította őt a honvédelmi bizottságból. Az ellenzéki politikus ellen büntetőeljárás is folyamatban van.

Demeter Márta 2018 október 16-án benyújtott írásbeli kérdésében, utána pedig a Facebookon azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök honvédségi repülőgéppel, tehát törvénysértő módon hozatta haza a lányát Ciprusról. Ezt a kijelentését olyan dokumentumokra alapozta, amelyekhez az LMP országgyűlési képviselőjeként a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként férhetett hozzá. Később azonban kiderült, hogy az utas nem a kormányfő gyermeke, hanem egy katonatiszt hasonló keresztnevű, azonos monogramú lánya volt, tehát jogszerűen utazott a gépen.

A Fidesz szerint Demeter Márta titkos adatokat hozott nyilvánosságra, ezért a kormánypárt azonnal feljelentette őt és nemzetbiztonsági vizsgálatot kezdeményezett ellene. Erről Németh Zsolt fideszes képviselő beszélt az Országgyűlésben.

"A Fidesz iránti elfogultsággal nem éppen vádolható Magyar Narancsot hadd idézzem: a kérdés az, hogy lehetett-e Demeter Márta ennyire nagyon hülye. Így fogalmaz a Magyar Narancs."

Demeter Márta azzal védekezett, hogy ő csak a munkáját végezte.

"Ellenem felségsértési pert indítanak"

- mondta.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal megvizsgálta az ügyet, és arra jutott, hogy Demeter Márta nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke javaslatot tett arra, hogy az LMP társelnökét fosszák meg a bizottsági tagságtól. Ezt a kormánypárti többség meg is szavazta.

Az ügy azonban még nem ért ezzel véget. A legfőbb ügyész tavaly nyáron Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztését kérte az Országgyűléstől, amit a kétharmad meg is tett.

"A bűncslekemény megalapozott gyanúját tanúvallomások és okiratok támasztják alá" - mondta a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke, Hargitai János.

A mentelmi jog felfüggesztése után már nem volt akadálya annak, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaélés miatt eljárást indítson Demeter Márta ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A képviselőt

tavaly augusztusban gyanúsítottként hallgatták ki, vallomást nem tett, panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Közben a politikusnő közigazgatási pert indított Pintér Sándor belügyminiszter és az Alkotmányvédelmi Hivatal döntése ellen a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azonban a Magyar Nemzet értesülése szerint elutsította a keresetet, ami azt jelenti, hogy a nemzetbiztonsági szakvélemény helytálló volt, Demeter Mártát jogszerűen távolították el a honvédelmi bizottságból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×