eur:
395.36
usd:
364.73
bux:
65551.46
2024. március 19. kedd Bánk, József
Védőmaszkot viselő emberek egy pekingi bevásárlóközpont előtt 2020. január 25-én, a kínai holdújév első napján. Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak száma 41-re nőtt, ebből 39 haláleset a járvány kiindulópontjának számító kínai Hupej tartományban lévő Vuhan városban történt. A fertőzöttek száma 1287-re emelkedett Kínában.
Nyitókép: Vu Hong

Öt magyar él a lezárt területeken Kínában

A külügy szerint ők jól vannak, de a zárlat miatt nem tudnak hazatérni. Az amerikaiak bérelt repülővel, a franciák buszokkal menekítik állampolgáraikat. Járvány gyorsan terjed, már Európában is megjelent. Kínában már 40 fölött van a halálos áldozatok száma.

Jelenleg senkinek nem ajánlott a kínai Hubei tartományba utazni, mert a hatóságok a koronavírus miatt teljesen lezárták, így nem lehet elhagyni sem - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Menczer Tamás közleménye szerint

Vuhan városában négy magyar állampolgár lakik munkavállalóként szállodában, egy magyar férfi pedig a lezárt tartomány más városában tartózkodik.

Mindannyian jól vannak, a minisztérium folyamatosan kapcsolatban áll velük.

Hozzátette, hogy Magyarország pekingi nagykövetsége a kínai külügyminisztérium konzuli részlegével is kapcsolatban van. Őket arra kérték, hogy ha a kínai külügyminisztériumban van információ további magyarok jelenlétéről a lezárt tartományban, adjanak róla tájékoztatást.

A minisztérium minden információt figyel azzal kapcsolatban, hogy a tartományt mikor lehet elhagyni - hangsúlyozta az államtitkár.

Menczer Tamás a közleményben kitért arra is, hogy a szakemberek a vírus terjedése ellen a gyakori kézmosást, a higiénés szabályok betartását javasolják. Jelenleg több ország egyidejűleg dolgozik a vírus génszekvenciájának a visszafejtésén és a vakcina kifejlesztésén - jelezte.

A Kínából érkező csomagok esetében nincs szükség óvintézkedésre, fertőtlenítésre, mert azok nem fertőznek

- fűzte hozzá.

A minisztérium a Kínába utazókat arra kéri, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, és regisztráljanak konzuli védelemért a Konzuli Szolgálat honlapján (konzuliszolgalat.kormany.hu).

A magyar hatóságok folyamatosan figyelik az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait és az európai gyakorlatot, az óvintézkedésekkel kapcsolatos döntéseket ezeknek megfelelően hozzák meg - olvasható a közleményben.

Az amerikaiak és a franciák menekítik állampolgáraikat

A The Wall Street Journal című lap jelentette, hogy az Egyesült Államok ideiglenesen bezárja vuhani konzulátusát, és egy bérelt repülővel elszállítja a városból ott tartózkodó állampolgárait, köztük diplomatákat és családtagjaikat, mintegy 230 embert. A járat több napi tárgyalás eredményeképpen kapott felszállási engedélyt a kínai hatóságoktól - írta a lap.

Franciaország autóbuszokkal segíti a fertőzés gócpontjának számító Vuhanban tartózkodó francia állampolgárokat, hogy távozhassanak onnan. Jean-Yves Le Drian külügyminiszter nyilatkozatában közölte: "Franciaország vuhani főkonzulátusa tájékoztatta a (francia) állampolgárokat arról, hogy a helyi hatóságokkal együttműködve autóbuszjáratokat bocsát rendelkezésükre, lehetővé téve ezzel, hogy ha akarják, házastársaikkal és gyermekeikkel együtt elhagyhassák a várost".

Egészségügyi vészhelyzet Hongkongban

Egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki Hongkonban szombaton Carrie Lam, a különleges közigazgatású kínai terület kormányzója a koronavírus terjedése miatt. Ez egyebek között azt jelenti, hogy korlátozzák a terület fizikai kapcsolatát az anyaországgal, ahol már 41-en vesztették életüket a koronavírus okozta tüdőgyulladásban, és csaknem 1300-an megfertőződtek.

Miután pénteken elkezdődtek a holdújévi ünnepek, az iskolák egyébként is zárva tartanak hétfőtől, de az oktatási intézmények egészen február 17-éig nem is nyitnak ki újra Hongkonban.

Teljesen leáll a légi és a gyorsvasúti közlekedés Hongkong és a Hupej tartománybeli Vuhan város között,

amely a járvány "epicentrumaként" ismert. Felfüggesztenek minden hivatalos látogatást Hongkong és Kína között a holdújévi ünnepek idejére. Ezenkívül Carrie Lam arra kérte a pekingi államtanácsot, hogy biztosítsa a városállam számára a megfelelő számú egészségügyi maszkot.

Hongkongban öt megerősített fertőzéses eset van, mindegyik köthető Vuhanhoz, valamint 122 embert tartanak kórházban fertőzés gyanújával.

A kínai hatóságok bejelentették, hogy vasárnaptól határozatlan időre leállítják minden olyan gépjármű közlekedését a 11 millió lakosú Vuhanban, amely nem létfontosságú. Bejelentették ezenkívül, hogy a már épülő kórházon túl egy másikat is felhúznak a városban a betegek gyógyítására.

Korábban azt közölték, hogy várhatóan február elsejére lesz kész előre gyártott elemekből egy ideiglenes kórház, amely 700-1000 beteget tud majd ellátni. A másik kórház is előre gyártott elemekből áll majd, két hét múlva lesz kész és ezerágyas lesz. Ilyen kórházakat Kína épített már a SARS-járvány idején Hsziaotangsan városban.

Thaiföldről öt, Ausztráliából négy, Szingapúrból, Franciaországból, Japánból, Malajziából, Tajvanról három-három, Dél-Koreából, Vietnamból, az Egyesült Államokból kettőt-kettőt, Nepálból, Szaúd-Arábiából egy-egy koronavírus-fertőzést jelentettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×