INFORÁDIÓ
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán

a nap hírei

visegrádi négyek

sebastian kurz

A migrációt és a munkaerő-piaci kihívásokat nem szabad összekeverni a magyar külügyminiszter szerint - a nap hírei

Infostart

A főváros meg akarja szüntetni a daganatos megbetegedések diagnosztikai várólistáit. A budapesti gettó felszabadításának 75. évfordulójára emlékeztek a Dohány utcai emlékfalnál.

A miniszterelnök szerint továbbra is a bevándorláspártiak vannak többségben az Európai Parlamentben, ahol nem ész alapján, hanem indulatosan viszonyulnak az ezt ellenző magyar állásponthoz. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elmondta: még egy kísérletet tesz az EPP-tagság ügyében, és ha a pártcsalád nem áll ki Magyarország mellett, akkor egy új kereszténydemokrata mozgalmat kell indítani. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a világ előtt álló két nagy kihívásra, a migrációra és a klímaváltozásra ad választ az új, néppárti-zöld kormánykoalíció. A V4-es országok kormányfői erről Prágában tanácskoztak Sebastian Kurz osztrák kancellárral.

A sikeres gazdaságpolitikához nincs szükség migrációra - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az OECD tanácskozásán Párizsban. Szijjártó Péter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek a bevándorlók integrálásával kapcsolatos miniszteri szintű konferenciáján beszélt erről.

A főváros meg akarja szüntetni a daganatos megbetegedések diagnosztikai várólistáit - mondta a főpolgármester. Karácsony Gergely kiemelte, hogy számításaik szerint ehhez évi 2 milliárd forintra lenne szükség. A főpolgármester kitért arra is, hogy rendelet teszi lehetővé, hogy a főváros hozzájusson a kukaholding által visszatartott pénzéhez, azonban csak a hulladéktörvény módosítása jelenthet végleges megoldást. Beszélt arról is, hogy a rakpartok lezárását egyelőre csak a nyári hétvégéken tervezik.

Készpénz helyett oktatás, képzés formájában adna kártérítést a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai gyerekeknek a kormány. A jogerős ítélet szerint a több mint 60 érintetteknek mostanáig kellett volna megkapniuk a százmilliós kártérítést. A miniszterelnök múlt heti sajtótájékoztatón igazságtalannak nevezte az ítéletet. Emiatt Horváth Aladár, a Magyarországi Roma Parlament Egyesület elnöke becsületsértésért és hivatali visszaélésért feljelentette Orbán Viktort.

Havi 250 ezer forint többletforrásra számíthatnak idén a fogorvosok - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A közfinanszírozott fogászati alap-, vagy szakellátást működtető szolgáltatók rezsitámogatása így összesen 380 ezer forint lesz havonta.

A januári fizetésükkel, vagyis február 5-ig kapják meg először kiegészítő juttatásukat a fegyveres testületeknél szolgálók. A juttatás mértéke a rendeletben rögzített pótlékok együttes összegének 10 százaléka.

Megalakult a Védelmi Beszerzési Ügynökség. Az új szervezet feladata, hogy tervezetten, költséghatékonyan és transzparensen folytassa le a kormány irányítása, illetve felügyelete alatt álló költségvetési szervezetek, gazdasági társaságok, alapítványok védelmi és biztonsági beszerzéseit.

A budapesti gettó felszabadításának 75. évfordulójára emlékeztek a Dohány utcai emlékfalnál. Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség elnöke elmondta: a gyűlöletre és a gyűlölködőkre nem gyűlölettel, hanem méltósággal kell emlékezni.

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos nyitó istentisztelete a Kálvin téri református templomban lesz. A szertartást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke vezeti.

Azoknak a külföldi uniós állampolgároknak sem kell majd automatikusan távozniuk Nagy-Britanniából, akik lekésik a tartós brit letelepedési engedély benyújtásának határidejét. Guy Verhofstadt a BBC rádiónak elmondta: biztosítékokat kapott Londontól, hogy nem lesznek automatikus kitoloncolások, ha az érintettek lekésik a határidőt.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018