INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

greenpeace

közvélemény-kutatás

klímavédelem

Kiderült, mit is gondolnak a magyarok a klímavédelmi intézkedésekről

Kiderült, mit is gondolnak a magyarok a klímavédelmi intézkedésekről

InfoRádió

A Greenpeace friss közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy a magyarok túlnyomó többsége támogatja az olyan érdemi klímavédelmi intézkedéseket, mint a szélenergia újraengedélyezése, a szennyező járművek kivezetése vagy az egyszer használatos műanyagok elhagyása.

A közvélemény-kutatását a Greenpeace megbízásából a Závecz Research Közvélemény-kutató Intézet végezte el reprezentatív 1000 fős mintán november elején. A válaszokból pedig feketén-fehéren kiderült, a magyar lakosság többet vár a jelenlegi intézkedéseknél a kormányzattól – fogalmazott Perger András, a zöldszervezet klíma- és energiakampány-felelőse az InfoRádióban.

Például a válaszadók mintegy 88 százaléka támogatná, hogy a kormány tegye lehetővé új szélerőművek telepítését, ami „köztudott, hogy Magyarországon gyakorlatilag 2016 óta lehetetlen” – jegyezte meg a Greenpeace munkatársa. 76 százalék értett egyet azzal, hogy a mátrai szénerőművet 2025 végére be kellene zárni, miután az ország legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójáról van szó. Perger András szerint az sem meglepő, hogy a lakosság 89 százaléka szeretné, hogy a magyar kormány jobban támogassa az épületek energiatakarékosabbá tételét, hiszen

köztudott, mennyire elavult a hazai ingatlanállomány, és hogy mennyivel több energiába kerül fajlagosan a kifűtésük, mint akár egy hazánknál hidegebb országban.

„Komoly lépéseket kell tenni a magyarok pénztárcájának védelme, illetve a klímaváltozás miatt” – tette hozzá.

A Greenpeace régi követelései között szerepel, hogy a szennyező és az egészségre káros járműveket mihamarabb kezdjék el kitiltani a településekről, valamint azt is, hogy az ilyenek behozatalát tiltsák meg. A felvetéssel a megkérdezettek 82 százaléka értett egyet, és csak 15 százaléka nem támogatna egy ilyen intézkedés. A zöldszervezet szerint Barcelona vagy akár más nyugati-európai nagyváros mintájára a régebbi és szennyező Euro 3-as vagy régebbi motorral felszerelt járműveknek a kitiltását kellene megfogalmaznia Budapestnek, illetve más nagyvárosoknak.

Perger András arra is kitért, hogy a műanyagszennyezés kapcsán sok szót kapott az elmúlt időszakban az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltása. A felvetéssel 83 százaléka értett egyet a magyar lakosságnak. De

89 százalék értett egyet azzal is, hogy az egészséges ökológiai termelésből származó élelmiszereknek az áfáját a jelenlegi 27-ről 5 százalékra kellene csökkenteni.

A Greenpeace megfogalmazása szerint ezzel feltehetőleg nőne az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek fogyasztása, mely kedvezően hatna a lakosság egészségi állapotára, számos faj, többek között a beporzók további védelmet kapnának, és csökkenne a nagyüzemi vegyszeres termesztésből származó szén-dioxid-kibocsátásunk.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Greenpeace-felmérés a környezettudatosságról
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018