eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megkapták a fogorvosokat és a traumatológusokat foglalkoztató intézmények az ígért pénzt - a nap hírei

A pénzügyminisztérium szerint a tervezetthez képest jelentős többletbevételek lesznek az idei költségvetésben. Az egészségügyi dolgozók lakhatási feltételeinek javításáért nyolc kórház nővérszállóit fejleszti a kormány 2022-ig. Prágában végső eltemették Karel Gottot. A nap legfontosabb hírei december 21-én.

Továbbra is fontos cél a GDP-arányos államadósság 60 százalék alá szorítása a kormányzati ciklus végére - közölte a Pénzügyminisztérium. A tárca éves prognózisa szerint a magyar gazdaság idei növekedése 4,9 százalék lehet, amely magasabb a korábbi becsléseknél. 2019 és 23 között a munkaerőpiaci folyamatok változatlanul kedvező tendenciát vetítetnek előre, a növekedésösztönző és adócsökkentést szem előtt tartó gazdaságpolitika továbbra is biztosítja az államháztartás stabilitását, valamint a magyar családok élethelyzetének folyamatos javulását.

Széles alapokon nyugszik a magyar gazdasági növekedés - hangsúlyozta az államháztartásért felelős államtitkár. Banai Péter Benő a Magyar Nemzetnek jelezte: a tervezetthez képest jelentős többletbevételek lesznek az idei költségvetésben. Az általános forgalmi adóból például már 96 százalékos teljesülés látható november végéig, és a december jellemzően mindig erős hónap.

Megkapták a fogorvosokat és a traumatológusokat foglalkoztató intézmények az ígért összeget - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések idén 4,5 milliárd forint egyszeri kiegészítő díjazást kaptak. Emellett 47 traumatológiai ellátást végző intézmény 3,5 milliárd forint pluszforráshoz jutott, jövőre pedig 60 milliárd forintból gazdálkodhatnak.

Az egészségügyi dolgozók lakhatási feltételeinek javításáért nyolc kórház nővérszállóit fejleszti a kormány 2022-ig. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye szerint a 634 szakdolgozónak kényelmesebb életteret nyújtó program támogatja az érintettek családalapítását és családbővítését is, így az egyszemélyes lakások mellett nagyobb alapterületű apartmanokat is kialakítanak.

Az LMP szerint a kormány elhanyagolja a szociális szektort. Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elsődleges problémának nevezte a szektor bérhelyzetét. Azt mondta: Magyarország az uniós átlag alatt költ a szociális ágazatra, az ott dolgozók nettó átlagbére 167 ezer forint, és 70-80 százalékuk nem keres többet a garantált bérminimumnál.

Közérdekű adatigényléssel él a Jobbik a Mátrai Erőműnél történt vízszennyezés ügyében. Dudás Róbert, az ellenzéki párt képviselője elmondta:: a katasztrófavédelem is elismerte, hogy nagy mértékű légszennyezés volt tapasztalható az erőmű területén belül. A Jobbik az illetékes minisztériumhoz és a helyi kormányhivatalhoz fordult, hogy kiderüljön: milyen mértékű szennyeződést tartalmaz a víz, és az veszélyes lehet-e a környező falvakban élőkre, az ivókutakra és a termőföldekre.

Romániában letette a hivatali esküt az államfő. Klaus Iohannist a novemberi voksoláson második ötéves ciklusára választották meg. A jobboldali politikus a kétkamarás bukaresti parlament együttes ülésén olyan országot ígért, amelynek intézményei a polgárok szolgálatában állnak, tisztviselői pedig hozzáértésük és feddhetetlenségük alapján kapnak megbízatást. Klaus Iohannis hadat üzent a bürokráciának és a korrupciónak.

Aláírta a rekord összegű 738 milliárd dolláros védelmi költségvetési törvényt az amerikai elnök. A jogszabály egyebek között anyagi keretet biztosít az űrhaderő létrehozására és szankcionálja az Európába irányuló két új gázvezeték építésében, az Északi Áramlat 2-ben és a Török Áramlatban résztvevőket. Az Európai Bizottság elutasítja a törvényesen működő vállalatok elleni szankciókat és vizsgálja, milyen hatásai lehetnek az amerikai büntetőintézkedésnek.

Összesen 33 terroristát tettek ártalmatlanná francia katonák Maliban – jelentette be a francia államfő. Az elefántcsontparti látogatáson lévő Emmanuel Macron elmondta: a katonák kiszabadítottak két mali csendőrt, akiket a dzsihadisták túszul ejtettek. A politikus jelentős sikernek nevezte az akciót, amely a térségben zajló nemzetközi terrorellenes hadműveletnek és a francia haderő Malinak nyújtott támogatásának a része.

Prágában végső nyugalomra helyezték Karel Gottot. A világhírű énekest októberben állami tiszteletadással búcsúztatták el, de temetését most tartotta meg családja. Az egykori csehszlovák könnyűzene legnagyobb - nemzetközileg is ismert és elismert - személyisége október 1-jén, 80 éves korában hunyt el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×