INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

banai péter benő

pénzügyminisztérium

államháztartás

gazdasági növekedés

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára felszólal a 2020-as költségvetés vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 21-én. A háttérben Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője.

Jelentős többletbevételek lesznek a költségvetésben

Infostart / MTI

Széles alapokon nyugszik a magyar gazdasági növekedés - hangsúlyozta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjújában. Jelezte: a kormány azzal számol, hogy a gazdaság fehérítésével jelentős többletbevételeket ér el.

Az államtitkár kifejtette:

  • a gazdasági növekedés közelebb lehet az öt százalékhoz, mint a 4,5-hez,
  • a költségvetési hiány a GDP 1,8 százaléka körül alakulhat,
  • az adósságrátát pedig 66-68 százalék körüli szintre várják 2019-ben.
  • A bérek ismét tíz százalék felett növekedhetnek.

Vagyis

a "soha rosszabb évet kérésünk" teljesülni látszik

- mondta az államtitkár.

Hozzátette, az eddigi növekedési adatok "némileg a saját várakozásainkat is meghaladják" és jelentősen kedvezőbbek, mint az elemzők, nemzetközi szervezetek által prognosztizáltak. Ráadásul a növekedés széles alapokon nyugszik, nem egy-egy ágazat "a kizárólagos felelős" a gazdasági teljesítményért.

A termelői oldalon az ipar, építőipar, valamint a szolgáltatások hozzáadott értékének növekedése is kiemelhető. Ehhez hasonlóan a GDP összetevőinek másik oldalán, a megtermelt javak felhasználásában mind a fogyasztás, mind a beruházások viszonylatában jól alakulnak a mutatók - mutatott rá Banai Péter Benő.

Elmondta, a tervezetthez képest jelentős többletbevételek lesznek az idei költségvetésben. Az általános forgalmi adóból például már 96 százalékos teljesülés látható november végéig, és a december e téren jellemzően mindig erős hónap. Tehát

az áfa esetén akár kétszázmilliárd forinttal több is befolyhat az államkasszába

- közölte Banai Péter Benő, hozzátéve: ez jelenti a legnagyobb tételt a büdzsében, ahol a fogyasztás növekedése és a gazdaság fehéredésének hatása leginkább lecsapódik.

"A fehéredést külön is kiemelem, mert ilyen jellegű lépéseket jövőre is célszerű tennünk" - fogalmazott.

Banai Péter Benő elmondta: a 2020-as költségvetés elsődlegesen a családokról és a gazdasági eredmények megvédéséről szól. Ehhez szükséges egyrészt a gazdasági növekedés fenntartása, a jelenlegi lassuló világgazdasági környezetben az uniós átlagot legalább két százalékponttal meghaladó mértékben. Továbbá "számolunk azzal, hogy a gazdaság fehérítésével jelentős többletbevételeket érünk el" - jelentette ki az államtitkár.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018