eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára felszólal a 2020-as költségvetés vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 21-én. A háttérben Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Jelentős többletbevételek lesznek a költségvetésben

Széles alapokon nyugszik a magyar gazdasági növekedés - hangsúlyozta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjújában. Jelezte: a kormány azzal számol, hogy a gazdaság fehérítésével jelentős többletbevételeket ér el.

Az államtitkár kifejtette:

  • a gazdasági növekedés közelebb lehet az öt százalékhoz, mint a 4,5-hez,
  • a költségvetési hiány a GDP 1,8 százaléka körül alakulhat,
  • az adósságrátát pedig 66-68 százalék körüli szintre várják 2019-ben.
  • A bérek ismét tíz százalék felett növekedhetnek.

Vagyis

a "soha rosszabb évet kérésünk" teljesülni látszik

- mondta az államtitkár.

Hozzátette, az eddigi növekedési adatok "némileg a saját várakozásainkat is meghaladják" és jelentősen kedvezőbbek, mint az elemzők, nemzetközi szervezetek által prognosztizáltak. Ráadásul a növekedés széles alapokon nyugszik, nem egy-egy ágazat "a kizárólagos felelős" a gazdasági teljesítményért.

A termelői oldalon az ipar, építőipar, valamint a szolgáltatások hozzáadott értékének növekedése is kiemelhető. Ehhez hasonlóan a GDP összetevőinek másik oldalán, a megtermelt javak felhasználásában mind a fogyasztás, mind a beruházások viszonylatában jól alakulnak a mutatók - mutatott rá Banai Péter Benő.

Elmondta, a tervezetthez képest jelentős többletbevételek lesznek az idei költségvetésben. Az általános forgalmi adóból például már 96 százalékos teljesülés látható november végéig, és a december e téren jellemzően mindig erős hónap. Tehát

az áfa esetén akár kétszázmilliárd forinttal több is befolyhat az államkasszába

- közölte Banai Péter Benő, hozzátéve: ez jelenti a legnagyobb tételt a büdzsében, ahol a fogyasztás növekedése és a gazdaság fehéredésének hatása leginkább lecsapódik.

"A fehéredést külön is kiemelem, mert ilyen jellegű lépéseket jövőre is célszerű tennünk" - fogalmazott.

Banai Péter Benő elmondta: a 2020-as költségvetés elsődlegesen a családokról és a gazdasági eredmények megvédéséről szól. Ehhez szükséges egyrészt a gazdasági növekedés fenntartása, a jelenlegi lassuló világgazdasági környezetben az uniós átlagot legalább két százalékponttal meghaladó mértékben. Továbbá "számolunk azzal, hogy a gazdaság fehérítésével jelentős többletbevételeket érünk el" - jelentette ki az államtitkár.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×