INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

nébih

növény

határátlépés

turizmus

turista

utazás

paradicsom

Átmeneti rendelkezés született a turisták által behozott növényekre vonatkozóan

Átmeneti rendelkezés született a turisták által behozott növényekre vonatkozóan

Infostart / MTI

Az Európai Unió nemrég döntött arról, hogy a közösség határain kívülről milyen növényeket hogyan lehet behozni, és ez bizony a turistákat is érinti. A konkrét uniós mennyiségek meghatározásáig a magyar fél átmeneti döntést hozott.

A magyar szakminisztériumok döntése alapján 5 kilogramm alatti, illetve 1 darabos mennyiségnél nem kell növényegészségügyi bizonyítvány a személyes fogyasztásra szánt zöldség- és gyümölcsfélék behozatalához - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Hangsúlyozzák, az intézkedés kizárólag az utazók poggyászában érkező árukra, és csak magyarországi határátlépés esetén érvényes addig, amíg az Európai Bizottság megállapítja a vonatkozó küszöbértéket. Az EU nemrég szigorított a szabályozáson, ITT írtunk arról, hogy milyen növények ne legyenek senki poggyászában, ha az unión kívülről hazautazik.

A növényegészségügyi rendelkezésekkel érintett növények, növényi termékek köre három csoportra osztható: behozni tilos, növényegészségügyi bizonyítvány köteles, illetve ezen okmány kötelezettsége alól mentes.

Az egyes növények, növényi termékek besorolását az Európai Bizottság 2019/2072/EU számú rendeletének mellékletei tartalmazzák. Öt növény termésénél - mennyiségtől függetlenül - nincs szükség növényegészségügyi bizonyítványra, ezek az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz - írják a közleményben.

Az Európai Bizottság a személyes poggyászban érkező áruk növényegészségügyi bizonyítvány kötelezettsége kapcsán még nem állapított meg küszöbértéket. Emiatt a továbbra is hatályban maradó egyes rendelkezések alapján az Agrárminisztérium, a Miniszterelnökség és a Pénzügyminisztérium egységes módon meghatározott egy "kis mennyiség"-et, mely esetben az érintett áruknak nem kell növényegészségügyi bizonyítvánnyal rendelkezniük a behozatalhoz. "Kis mennyiség" alatt a termések és a fogyasztható növényi részek 5 kilogrammot, illetve az egy darabot meg nem haladó személyes fogyasztásra szánt, tapadó talajjal nem szennyezett mennyisége értendő - emelte ki a Nébih.

A növényegészségügyi rendelkezések nem vonatkoznak a fagyasztott, megfelelően szárított vagy aszalt, a befőzéssel, savanyítással vagy egyéb módon tartósított termésekre és egyéb, fogyasztásra szánt növényi részekre, ezek tehát személyes fogyasztásra továbbra is behozhatóak - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Nyitókép: Pxhere
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018