eur:
394.39
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Az 1956-os forradalomra emlékezett az ország - a nap hírei

A miniszterelnök szerint a magyarok 1956-ban is szabad Magyarországot és európai életformát akartak. Az önkormányzati választások fővárosi eredményei is szóba kerültek az ellenzéki pártok október 23-i megemlékezésein. A főváros új vezetése visszaadja Budapestet az itt élőknek – hangsúlyozta a főpolgármester. A nap legfontosabb hírei október 23-án.

A miniszterelnök szerint a magyarok 1956-ban is szabad Magyarországot és európai életformát akartak a nemzetek Európájában. Orbán Viktor a Zeneakadémián tartott állami ünnepségen kijelentette: 1956. október 23-án a magyar nemzet ősi jussát követelte vissza, szabadon akart dönteni arról, miként éljen. Hangsúlyozta: Európa és Magyarország sem maradhat meg, ha szembefordul azzal, ami élteti, ha szakít a szabadsággal, függetlenséggel, kereszténységgel.

A Fidesz szerint 1956 a szabadságszerető magyar nép lázadása volt az internacionalista baloldal diktatúrája ellen. A nagyobbik kormánypárt a nemzeti ünnep alkalmából közleményében úgy fogalmaz: 56 hősei egy olyan szabad hazáért harcoltak és áldozták az életüket, amely szuverén, amelyet nem mások irányítanak, amely maga dönt sorsáról, amelytől senki nem veheti el a kultúráját és a nemzeti szuverenitását.

Az önkormányzati választások fővárosi eredményei is szóba kerültek az ellenzéki pártok október 23-i megemlékezésein. Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke az 1956-os forradalom üzenetének nevezte, hogy egy nemzet sem tud elnyomásban élni, és az október 13-i voksoláson sikerült megakadályozni, hogy az mostani rendszer nyílt diktatúrává váljon. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint a helyhatósági választáson Budapest és a nagyvárosok felszabadultak az elnyomás alól. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke hazafias ellenzék létrehozására szólította fel az Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben álló politikai erőket és civileket. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a független és szabad Magyarország igényét nevezte 1956 máig érvényes üzenetének.

Október 23-a a köztársaság újjászületésének napja is - hangsúlyozta a főpolgármester. Karácsony Gergely a Főpolgármesteri Hivatal ünnepségén kijelentette: az önkormányzati választáson az ellenzék visszavette a várost, hogy visszaadja azt a budapestieknek. Kiemelte: a fővárosnak őriznie kell a köztársaság eszméjét, minden eszközzel tennie kell a szólás, a gondolat és a sajtószabadságért, a város új vezetőinek pedig példát kell mutatniuk becsületből és tisztességből.

A klímavédelemre, a kohéziós politikára, illetve a kis- és középvállalkozások támogatására fordítható összegeket is növelné az unió jövő évi költségvetésében az Európai Parlament. A strasbourgi ülésen megszavazott javaslat 2 milliárd euróval emelné az Európai Bizottság eredeti javaslatában szereplő forrásokat az éghajlatváltozás elleni fellépésre. A tagállamok kormányait tömörítő tanács jelezte, hogy nem fogadja el az Európai Parlament minden módosító indítványát, így ha november 18-ig nincs megállapodás, újabb költségvetési javaslatot kell beterjeszteni.

Nagy-Britanniában átfogó hatósági vizsgálat indult a bolgár rendszámú kamionban talált 39 holttest ügyében. A brit belügyminiszter megerősítette, hogy a teherautó szombaton az észak-walesi Holyhead kikötőjében lépett be az országba. A kamion észak-írországi illetőségű sofőrjét gyilkosság gyanújával őrizetbe vették. Belgiumban is vizsgálat indult az ügyben, mivel a jármű konténerét egy ottani kikötőből szállították komppal az Egyesült Királyságba.

Feloldja a Törökország ellen hozott szankciókat az amerikai kormány, miután a Szíriában megkötött tűzszünet tartósnak látszik - jelentette be az amerikai elnök. Donald Trump hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ankarának tiszteletben kell tartania a nemzeti és vallási kisebbségeket.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének attaséja szerint az amerikai elnök ellenszolgáltatást kért az Ukrajnának adandó katonai segélyért cserébe. William B. Taylor képviselőházi bizottsági meghallgatásán azt mondta: Donald Trump nem csak visszatartotta a katonai segélyt, de nem is volt hajlandó fogadni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a Fehér Házban mindaddig, amíg Kijev nem indított nyomozást Joe Biden korábbi alelnök, jelenlegi elnökjelölt-aspiráns fiának ügyében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×