INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

karácsony gergely

budapest

főpolgármester

október 23.

1956

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Főpolgármesteri Hivatal, Hol szabad vagy, otthon vagy - Budapest mindenkié! elnevezésű rendezvényén az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján a Városháza parkolójában 2019. október 23-án.

Karácsony Gergely: tegyük Budapestet menővé

Infostart

Budapestet Kelet-Közép-Európa legélhetőbb és legzöldebb városává kell tenni, valamint a köztársasági eszme őrzőjévé - mondta az új főpolgármester a Főpolgármesteri Hivatal, Hol szabad vagy, otthon vagy - Budapest mindenkié! elnevezésű rendezvényén az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján a Városháza parkolójában.

Régen volt már, hogy azért gyűltünk össze, hogy kiálljunk valamiért, és nem azért, hogy tüntessünk valami ellen – kezdte beszédét Karácsony Gergely. Kiemelte: október 23-án a szabadságot ünnepeljük és a köztársaság 30. születésnapját, egy olyan születésnapot, „ami kis híján elmaradt, mert 8 évvel ezelőtt eltűnt a hazánk nevéből és a hétköznapjainkból, eltűnőben van az életünkből is.” Hozzátette: ezt a romlást állították meg tíz napja az önkormányzati választáson.

Október 23. a köztársaság újjászületésének napja is, de a teljes helyreállításhoz még sok közös munkára lesz szükség – emelte ki.

Budapest nem gondolhat csak magára, nem lehet önző. Nem az itt lévő 23 kerület közössége, hanem a nemzet fővárosa, minden magyar fővárosa – hangsúlyozta a politikus. Mint mondta, olyan helynek, olyan közösségnek kell lennie, amelyben minden magyar otthon érzi magát és a sajátjának érez – azok is, akik nem a változásra szavaztak. Karácsony Gergely szerint sokat kell dolgozni azért, hogy az ő bizalmukat is megszerezzük, de győzni csak valódi közösséggel lehet.

A közösséggé válás ünnepe volt 1956 és 1989, megmutatkozott a jobbik énünk. Összeköt minket a haza és a szabadság szeretete. A hazát és a szabadságot nem lehet egymás ellenében szeretni, mert azzal felszámoljuk mindkettőt – fejtette ki.

A főpolgármester szerint a nemzeti és a lyukas zászló nem lehet egyik vagy másik oldalé, ahogy az Ország háza és a városháza sem.

Azt mondta, október 13-án visszavették a várost, de nem azért, hogy kisajátítsák, hanem azért, hogy visszaadják a fővárosiaknak

Karácsony Gergely két fontos célt fogalmazott meg:

Budapestet Kelet-Közép-Európa legélhetőbb és legzöldebb városává kell tenni, valamint a köztársasági eszme őrzőjévé.

Ahhoz, hogy Budapest legyen a térség legélhetőbb és legzöldebb városa, több emberségre, szolidaritásra, bölcsődére, rendelőre és CT-re, kevesebb kilakoltatásra és stadionra van szükség - mondta Karácsony Gergely. Hozzátette: "semennyi mutyit a politikusoknak és az oligarcháknak".

Közölte: az, hogy a főváros a köztársaság őrzője legyen, azt jelenti, értjük és elfogadjuk a felelősségünket, amellyel nemcsak az itt élőkért, hanem minden honfitársunkért tartozunk.

Budapestnek többet kell tennie, mint a többi magyar településnek. Mentsvára kell, hogy legyünk a szabadság, az egyenlőség és a testvériség eszményének - mondta a főpolgármester.

Tiszta levegő, tiszta szív, tiszta kéz

– foglalta össze programját.

Tegyük Budapestet szabaddá, otthonossá, zölddé, menővé, ahol az emberek együtt, és nem egymás ellenében ünnepelnek – emelte ki Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely arra kérte a budapestieket, hogy ne dőljenek be azoknak, akik össze akarják majd ugrasztani a vidéki Magyarországot és Budapestet.

"Mi, magyarok, budapestiek és vidékiek összetartozunk, erős hidak kötnek össze bennünket, mint Pestet és Budát"

- tette hozzá.

Olyan országot, olyan várost szerettek volna, amely Keletről Nyugatra fordul. Ezt az akaratot 63 éve erőszakkal fojtották vérbe, de a szabadságvágy mindig utat tör magának - mondta.

A főpolgármester úgy fogalmazott: hosszú út van mögöttünk, de joggal érezzük, hogy nem kerültünk közelebb az álmainkhoz. A lentről indult vezetőkből mára kiváltságos kevesek lettek, akik azt hiszik, nekik mindent szabad - tette hozzá.

Felszólította hallgatóit, vegyék vissza az álmaikat, mert ahhoz, hogy az '56-osok, a '89-esek "és a múlt vasárnap" álmait megvalósítsák, nem a hatalom emberei kellenek, hanem az emberek hatalma.

A köztársaságnak arra van szüksége, hogy az emberek a sarkukra álljanak, kiálljanak másokért és önmagukért, hogy beleszóljanak a közügyekbe - mondta. Úgy fogalmazott: tíz napja közösen meghúzták a vörös vonalat, és kimondták, hogy "semmit rólunk nélkülünk".

Közölte: a kormány és a főváros vezetői közötti tárgyalások a jövőben nem arról fognak szólni, hogy mit akar a városvezetés, hanem arról, mit szeretnének és mit nem a budapestiek.

"Nyissunk új fejezetet, a felelősségvállalás új korszakát, legyen ennek a szimbóluma ez a tér, amely a megújulása után minden nap nyitva áll majd az emberek előtt" - mondta Karácsony Gergely.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018