eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A katasztrófavédelem kéményseprőipari szakembere egy kandalló kéményét ellenőrzi tükörrel egy csobánkai családi házban 2016 július 18-án. A kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás július 1-jétől ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) került.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Az enyhe kifejezés, hogy nagy gond lehet ennek elmulasztásából

Kedden hivatalosan is elkezdődött a fűtési szezon. Bár ezekben a napokban még tart az indiánnyár, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke arra figyelmeztet: mindenki ellenőriztesse fűtőberendezéseit.

Legyen szó gáz, vagy szilárd tüzelésű fűtőberendezésről, a szakemberek a készülékek évenkénti ellenőrzésére hívják fel a figyelmet. Így előbbieket gázkészülékkarbantartó szakemberrel, míg utóbbit, valamint a gázkéményeket pedig kéményseprőkkel, fogalmazott Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, aki szerint ennek elmulasztása tragédiához, akár szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet.

Egyrészt, a nyílt égésterű berendezések úgynevezett atmoszferikus égővel vannak ellátva, amely a helyiségben lévő levegőt, illetve oxigént használja föl égéshez. Ezek használata közben rengeteg pór és az emberi szem számára nem látható piszokréteg rakódhat le a tüzelőberendezésekben, tökéletlen égést produkálva – magyarázta a szakember az InfoRádiónak. Ennek ismert mellékterméke pedig a szén-monoxid. Másik tipikus eset, folytatta Vámos Csaba, amikor nincs biztosítva a megfelelő levegőutánpótlás, vagyis effektíve az égéshez szükséges, folyamatosan oxigénutánpótlás nem történik meg, amitől ugyancsak tökéletlen égés jön létre. Ebben a két esetben a leggyakoribb a szén-monoxid-visszaáramlás és -mérgezés, hívta föl a figyelmet.

Minden tüzelőberendezés, de nyílt égésterű esetén különösképp javasolt megfelelő szén-monoxid-érzékelő telepítése. A szén-monoxid-érzékelők piacfelügyeletét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság látja el, honlapjukon elérhető a szén-monoxid-érzékelők pozitív, illetve negatív listája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×