eur:
394.95
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Milliárdok mértékadó természeti értékeket megőrzésére

Öt és fél milliárd forint értékben, uniós és kormányzati finanszírozással indul a pannon gyepeket védő program. A cél a füves élőhelyek és az ott élő fajok természetvédelmi helyzetének javítása, hosszú távú megőrzése.

A pannon gyepeket védő programot a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálja. Béres András az intézet ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak hangsúlyozta: az Európai Unión belül Magyarországon a legnagyobb a gyepek változatossága, amely a homokpusztai és szikes gyepektől, az erdős sztyeppen és az ártéri kaszálókon át a dombvidéki legelőkig és a hegyi kaszálórétekig terjed.

"Nagyon változatos terület, nagyon nagy a fajtagazdagság, nagyon nagy a biológiai sokféleség, akár a trópusi esőerdőkével vetekszik – emelte ki –, viszont azoknál sokkal érzékenyebb, kisebb pufferzónával rendelkező területekről van szó. Tehát egy jelentős méretű, jelentős természeti értékű területről beszélünk. Akkor, amikor ezeket a gyepterületeket védjük, akkor

nemcsak hazánk természeti értékeit, hanem az Európai Unión belül is nagyon fontos, mértékadó természeti értékeket őrzünk"

– hangsúlyozta.

2026 végéig tart a pannon gyepeket védő program, ez idő alatt kilenc nemzeti park, valamint a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Zöld Akció Egyesület összefogásában valósulnak meg a kutatások, fejlesztések, természetvédelmi programok. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette,

terveik között szerepel az országos gyepstratégia kidolgozása és öt modellgazdaság kialakítása is.

"Az alapvető cél, hogy a természetbarát gazdálkodást lehessen megvalósítani az érintett területeken. És ehhez kapcsolódnak a részcélok, például az országos gyepstratégiai terv, ami alkalmas lesz arra, hogy nemcsak rövid, hanem hosszútávon képes legyen megőrizni ezeknek a területeknek a természeti állapotát, vagy javítani – fogalmazott a szakember. – Nagyon lényeges ezeken a területeken egy alapállapotfelmérés, azért, hogy nyomon követhető legyen a különböző beavatkozásoknak az eredménye. Modellgazdaságokat is működtetni kívánunk majd – tette hozzá. – Öt bemutató gazdaság a többi gazdálkodó számára képet adhatnak arról, hogyan lehet megvalósítani egy természetbarát gyepgazdálkodási módszert, ugyanis nagyon lényeges, hogy ezen gyepterületeknek egy jelentős részén magángazdálkodás folyik, tehát

a gazdákat is szeretnénk segíteni egy országos tanácsadó hálózattal

– húzta alá –, hogy milyen támogatások vehetők igénybe, hogy milyen jogszabályi előításokat kell betartaniuk a gazdálkodás során, egyáltalán milyen jó gyakorlatok alkalmazhatók. Erre lesz jó példa ez az öt modellgazdaság."

Béres András hangsúlyozta a program része az idegenhonos, invazív fajok elleni fellépés. Országos adatbázis készül az ilyen fajokkal fertőzött területekről, valamint olyan módszereket fejlesztenek ki, melyekkel a fertőzöttséget korai fázisban észlelni lehet és megakadályozható az elterjedésük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×