eur:
394.36
usd:
370.45
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az őszi önkormányzati választások hirdetményeit rendezik a kihelyezés előtt a nyíregyházi városháza épületében 2019. augusztus 12-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Több helyen is lakcím nélküli jelölt szerepel a listákon

Önkormányzati jelöltből kevesebb, nemzetiségiből több indul el az október 13-i választáson, mint az öt évvel ezelőttin. A legtöbb jelölt független. Néhány településen nincs elég induló, ezért ott elmarad a választás. 28 jelölt hajléktalannak tűnik a lakcímkártyája alapján, de valószínűleg nem az.

Október 13-án 3175 település 10 278 szavazókörében 8 032 000 választópolgár, köztük 40 ezer első választó járulhat az urnákhoz. Ők sok mindenkire szavazhatnak, mert az önkormányzati választás a legbonyolultabb az összes közül - mondta az InfoRádiónak Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

A választáson 4 főpolgármester-jelölt, 7483 polgármesterjelölt, 34 898 egyéni listás, 5763 egyéni választókerületi, 5112 kompenzációs listás, valamint 1854 megyei és fővárosi listás jelölt indul, vagyis összesen 55 114-en kérik a választók bizalmát. Ez 4 ezerrel kevesebb, mint öt éve.

Érdekesség, hogy

28 egyéni listás jelöltnek nincs lakcíme, de ez nem azt jelenti, hogy hajléktalanok, valószínűleg csak olyan albérletben laknak, amelynek tulajdonosa nem engedélyezte nekik, hogy bejelentkezzenek.

A legtöbb jelölt, 38 547 független.

Nemzetiségi jelöltből 2 ezerrel van több, mint 2014-ben, a legtöbben a VIII. kerületben indulnak, 81-en indulnak 13 nemzetiség képviseletéért.

Mint arról az Infostart korábban beszámolt,

a nemzetiségi szavazások bonyolultsága miatt akár sorok is kialakulhatnak

a szavazóhelyiségek előtt.

Négy településen nem lesz választás: a Veszprém megyei Balatonszepezden és a zalai Lakhegyen nincs elég polgármesterjelölt, Lakhegyen, valamint a Baranya megyei Apátvarasdon és a Győr-Moson-Sopron megyei Rábaszentandráson képviselőjelöltből sincs elegendő. Szepezden december 8-án tartják meg a voksolást. Lakhegyen még nem döntöttek az új időpontról, az januárban lehet, addig marad a jelenlegi vezetés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×