eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Felavatták Kocsis Sándor szobrát - a nap hírei

A miniszterelnök szerint Magyarországon az elmúlt években felépült a kereszténydemokrata állam. Közös célnak nevezte az orvosok megbecsülésének további növelését az egészségügyért felelős államtitkár. Szalmonella-gyanúval kezelnek 54 gyermeket debreceni kórházakban. A nap legfontosabb híre szeptember 21-én.

A miniszterelnök szerint Magyarországon az elmúlt években felépült a kereszténydemokrata állam. Orbán Viktor a jobboldali Olasz Testvérek római párttalálkozóján sikeresnek nevezte a kidolgozott politika- és államelméleti modellt, amellyel a kormánypártok háromszor egymás után kétharmados többséggel nyerték meg a parlamenti választást, és ami a gazdasági életben is eredményes. A kormányfő olasz kollégája bírálatára azt válaszolta: Magyarország kész segíteni Olaszországnak a határok megvédésében és a migránsok hazaszállításában. Giuseppe Conte előzőleg azt mondta: a visegrádi államok nem segítenek országának, mivel nem hajlandók migránsokat befogadni.

Közös célnak nevezte az orvosok megbecsülésének további növelését az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó, a Magyar Orvosi Kamara gyűlésén azt mondta: a kormány nyitott a párbeszédre és elkötelezett abban, hogy fejlessze az ellátást, javítsa az ágazatban dogozók munkakörülményeit. Éger István, az orvosi kamara elnöke hangsúlyozta: a köztestület 16 éve követeli, hogy a gyógyítás költségeit valós értékén finanszírozza az állam, illetve európai szinten rögzítse az orvosok díjazását.

Az innovációs és technológiai miniszter szerint az autómentes nap célja nem az, hogy kirekesszék az autókat a forgalomból, hanem hogy a közlekedési eszközök tudatos választására ösztönözze a lakosságot. Palkovics László az Európai Mobilitási Hetet lezáró autómentes hétvége megnyitóján kiemelte: a világ és Magyarország gazdaságában meghatározó autóipar jövőjét a digitalizáció, az önvezető autózás, az alternatív meghajtású autók térnyerése alakítja. Tarlós István főpolgármester a fenntartható közlekedési intézkedések között említette a BKV-járműflotta folyamatos cseréjét, a 4-es metró átadását, a budai fonódó villamos forgalomba állítását és az 1-es villamos vonalának meghosszabbítását.

A kormányzat feladatának nevezte az innovációért felelős helyettes államtitkár annak biztosítását, hogy a felsőoktatásba lépett fiatalok ki tudják bontakoztatni a tehetségüket és meg tudják élni a felfedezés iránti vágyukat. Gulyás Tibor a Tudományok Fővárosa fesztiválon hangsúlyozta: az intézményrendszer és a finanszírozás átalakítása érdemben hozzájárul a magyar kutatás, fejlesztés teljesítményének növeléséhez.

Szinte tele vannak a magyarországi gáztárolók. A készletszint 6,1 milliárd köbméter, amely csaknem 97 százalékos töltöttséget jelent - írja a Magyar Nemzet. Már megérkezett a téli felhasználásra szánt földgázmennyiség egy része. Magyarország közüzemi célokra 4 milliárd köbméter földgázt vásárol évente Oroszországtól, ennek fele Ukrajnán keresztül érkezik.

Benyújtotta az államfőjelölti iratait Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a bukaresti Központi Választási Irodához. Az összegyűjtött több mint 270 ezer támogató aláírás átadása után újságíróknak elmondta: a jelölteknek bátor terveket kell bemutatniuk, amelyek kivezetik az országot a középszerűségből.

Felavatták Kocsis Sándor labdarúgó szobrát a Groupama Arénánál. Az Aranycsapat, a Ferencváros, a Budapesti Honvéd, majd a Barcelona csatára most lenne 90 éves. Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke kiemelte: a csatár az 1954-es világbajnokságon 11 góllal lett gólkirály, amely minden idők második legjobb teljesítménye.

Szalmonella-gyanúval kezelnek 54 gyermeket debreceni kórházakban. Berényi Ervin, az egyetem klinikai központjának elnöke közölte: az orvosok mindenkinek stabilizálták az állapotát. Sajtóértesülések szerint a hajdúsámsoni általános iskola diákjai lettek tömegesen rosszul.

Jóváhagyta az amerikai elnök, hogy az Egyesült Államok katonákat küldjön Szaúd-Arábiába a légvédelem. A döntés előzménye, hogy egy hete súlyos légi csapás érte Szaúd-Arábia olajiparának két fontos létesítményét. Az akció elkövetésével Washington és Rijád Iránt vádolja.

Hongkongban ismét könnygázt vetett be a rendőrség a demokráciát követelő tüntetők ellen. A Kínához tartozó különleges közigazgatású városban 15. hete zajlanak tömeges demonstrációk, amelyeket eredetileg az azóta visszavont kiadatási törvénymódosítás váltott ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×