eur:
394.14
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

"Új uralkodók vannak, királyokként viselkednek, harsányak és műveletlenek" - hetilapszemle

Palkovics László szerint nem vonnak össze egyetemeket, Elfriede Jelinek új uralkodókat lát Európában, az Államadósság Kezelő Központ új vezérigazgatója pedig azt mondja, a nagy hitelminősítők alábecsülik az ország teljesítményét. Az InfoRádió hetilapszemléje.

Nem vonnak össze egyetemeket, arra azonban lehet igény, hogy francia mintára létrejöjjön egy olyan társulási forma, amiben önálló jogi személyiségű jogi intézmények bizonyos ügyekben együttműködnek - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője a Mandinernek. Palkovics László szerint így két egyetem közösen akkreditálhatna egy szakot, és együtt adhatna ki diplomát. A tárcavezető arról is beszélt, hogy

kisebb vidéki egyetemeknél és a Semmelweis Egyetemnél vizsgálják az alapítványi fenntartás bevezetését.

A HVG a Nobel-díjas Elfriede Jelinekkel közöl interjút. Az Ausztria lelkiismereteként is emlegetett művész Donald Trumpról szóló paródiáját, a "Királyi útont" a Katona József Színházban mutatják be. Az írónő szerint a szuperkapitalizmus a populizmusnak kedvez; azzal, hogy csökkenti a hatalom fölötti ellenőrzést, sokakat megélhetési hajszába kerget és elfojtja a kritikát. A művész Európa vezetői között új uralkodókat lát, akik felkent királyokként viselkednek, harsányak és műveletlenek.

Elfriede Jelinek arról is beszélt, hogy az antik idők óta feladata a színháznak, hogy politizáljon, ugyanakkor ez manapság egyre kényelmetlenebb, mert

a közönség nem feltétlenül szeret tükörbe nézni.

A Figyelőnek az Államadósság Kezelő Központ új vezérigazgatója adott interjút. Kurali Zoltán azt mondta, céljai között szerepel, hogy a magyar államadósságot a lehető legnagyobb arányban forintból és hazai befektetők megtakarításaiból finanszírozzák. Szerinte 2019 második negyedévére 70 százalék alá eshet az adósságráta. Úgy látja, az adósságszintre egyre kevésbé hat a forint árfolyama.

Azt is megjegyezte, hogy az ország jelenlegi teljesítménye egy-két szinttel magasabb besorolási szintet érne a nagy hitelminősítőknél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×