INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

lázár ervin program

kultúra

kásler miklós

fekete péter

Ács Eszter (középen b) Éva és Berettyán Sándor (középen j) Ádám szerepében, valamint Fehér Tibor (b) és Berettyán Nándor (j) Madách Imre Az ember tragédiája című színművének próbáján a Nemzeti Színházban 2018. október 17-én. A színdarabot október 19-én mutatják be Vidnyánszky Attila rendezésében.

Minden általános iskolás részt vesz az új Lázár Ervin Programban

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő

Elindult a Lázár Ervin Program, amelynek a célja, hogy minden általános iskolás számára biztosítsa, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe. A kormány szerint a program jó lehetőséget biztosít a gyerekeknek a tapasztalatszerzésre.

Az előadóművészeti szervezetek már regisztrálhatnak a Lázár Ervin Programban, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén indított el, a tárca célja, hogy minden általános iskolás (mintegy 700 ezer gyerek) számára biztosítsa, hogy kirándulásokon, ingyenesen eljuthasson kulturális intézményekbe – közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

"Az oktatási infrastruktúra fejlesztésére az elmúlt időszakban több száz milliárd forintot fordított a kormány, ezzel párhuzamosan elkészült a Nemzeti Alaptanterv munkaanyagának átdolgozott tervezete, amely a klasszikus egyetemes, európai és magyar értékeket fogja tükrözni".

A miniszter kiemelte azonban annak fontosságát, hogy a diákok a tanórákon kívül játszva, szórakozva is ismereteket szerezhessenek. Ezt a célt szolgálja a Lázár Ervin Program, amely az összes általános iskolás tanuló számára lehetővé teszi, hogy évente egyszer eljuthasson színházi, tánc- vagy cirkuszi előadásra, őshonos állatok bemutatóhelyeire. Minderre a kormány idén 6 milliárd, 2020-tól beépülő jelleggel évente 5,5 milliárd forintot szán - mondta Kásler Miklós.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a program szakmai részleteit ismertetve elmondta: a programba az összes általános iskolás gyereket bevonják, mindannyian eljuthatnak nyolc alkalommal kulturális intézménybe, köztük a Nemzeti Színházba, két zenei eseményre, egy bábszínházi előadásra, a hozzá legközelebb eső színházba és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központba.

Maruzsa Zsoltán köznevelésért felelős áéllamtitkár kiemelte, hogy a Lázár Ervin Program jó lehetséget biztosít a gyerekeknek a tapasztalatszerzésre, és nagy élményt jelenthet különösen azoknak a gyerekeknek, akik eddig nem juthattak el ezen kulturális intézményekbe.

Az induló program Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ új elnöke szerint főleg a vidéki fiatalok számára nyújthat segítséget. Hozzátette: az ország minden általános iskolája, egyházi és alapítványi intézmények is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Nyitókép: Ács Eszter (középen b) Éva és Berettyán Sándor (középen j) Ádám szerepében, valamint Fehér Tibor (b) és Berettyán Nándor (j) Madách Imre Az ember tragédiája című színművét adják elő a Nemzeti Színházban (MTI/Szigetváry Zsolt)

Kapcsolódó hang

A Lázár Ervin Program
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018