eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Napelelmek házak tetején a Zala megyei Nagypáliban 2018. május 9-én. Az E.ON Energy Globe Magyarország díját önkormányzati kategóriában a Nagypáli Önkormányzat Zöld Út Falufejlesztési programjának ítélte oda a zsűri, ugyanis a programnak köszönhetően a falu központjában smaragdfa liget épül, hibrid erőmű (szél- és napenergia), illetve fotovoltaikus napelem telep található.
Nyitókép: MTI/Varga György

Így tűnhetnek el a kockaházak

Januárra elkészülhet a Nemzeti Mintaterv Katalógus. Ez olyan építészeti terveket fog alkalmazni, amelyekhez bárki hozzáférhet és amelyeket bárki felhasználhat - közölte a közszolgálatért felelős államtitkár.

Bemutatták a Nemzeti Mintaterv Katalógust. A kiadvány a magyar építészeti hagyományokra épülő, részletes költségelemzéssel ellátott családi házak 3 dimenziós vázlatterveit tartalmazza.

Régi hagyományokra vezethető vissza Magyarországon, hogy mintatervek készülnek, amelyek meghatározták egy kor építészetét is. Fontos, hogy a magyar építészeti hagyományok beilleszkedjenek a mai kor építészetébe is – mondta Tuzson Bence.

A Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára közölte: a 60-70-es években sok kockaház épült, eltüntetve a korábbi falu arculatát. Fontosnak tartják, hogy ezt valamilyen formában vissza lehessen állítani.

Az ötletpályázatra 149 pályázó, 273 pályaművet küldött be, ezek közül a bírálóbizottság választotta ki azt a 93-at, amelyet a nagyközönség is megismerhe

Három kategória jön létre:

  • kockaházak átalakítása,
  • kalákában, saját kézierővel megépíthető házak
  • modern lakóházak, okosotthonok

Tuzson Bence jelezte, hogy még az első lépésnek tartanak. Az ötletpályázatot komoly munka követi, amikor a részletes tervek születnek.

Januártól az első 15 terv lesz elérhető, majd a következő év végére már 150 terv.

Az nmtk.lechnerkozpont.hu honlapon jelenleg a vázlattervek láthatóak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×