eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

Így lehetne tanulni az osztrák egészségügytől

Alapvető különbségek vannak az ausztriai és a magyarországi járóbeteg-szakellátás között, az osztrákok javára – mondta el az InfoRádiónak Vargha András radiológus szakorvos, aki hét éve dolgozik Ausztriában. A Medicina 2000 Konferencián is előadó szakember felhívta a figyelmet arra, hogy nyugati szomszédunknál kevésbé leterheltek az egészségügyi dolgozók, és kitért az állami- és magánszektor együttműködésére is..

Az ausztriai járóbeteg szakellátás, leegyszerűsítve, lényegesen jobbnak mondható, mint a magyar, de ez nem azt jelenti, hogy tökéletes – emelte ki Vargha András radiológus szakorvos az InfoRádiónak nyilatkozva.

Mint fogalmazott, egészen más evolúciója van az osztrák rendszernek, nem volt meg meg az a törése, amit Magyarországon a szocializmus évtizedei okoztak. Emellett az elmúlt évtizedekben is a többi nyugat-európai országéhoz hasonló fejlődés volt megfigyelhető, ami idehaza csak részben valósult meg, leginkább az utóbbi években a kórházépületek és rendelőintézetek felújítása, valamint a műszerberuházások révén.

Óriási különbség, hogy az egészségügyi személyzet, tehát az orvosok, a nővérek és asszisztensek, az említett

töretlen fejlődést élvezhették, ami nagyban meglátszik a felkészültségükben és hozzáállásukban,

folytatta a szakember. Sokkal professzionálisabban szervezett, és professzionálisabb háttérrel rendelkezik az osztrák járóbeteg ellátás, ezáltal a személyzet is odaadóbb.

Ez marad el

A fejlődésbeli különbségeken túl, Vargha András úgy látja, Magyarországon égetően sürgős lenne elkezdeni a humán erőforrással foglalkozni, hiszen

Ausztriában közel sem annyira túlterhelt az egészségügyi személyzet, mint idehaza.

Tudni kell, tette hozzá a radiológus szakorvos, ami ugyan egy kicsit konyhatitoknak számít, de az egészségügyi személyzet továbbképzésének az egyik legfontosabb eleme maga a munka: Vargha András például a munkaidejében a klinikusokkal konzultál, és a fiatalok nevelésével foglalkozik, hiszen ebből tanulhatnak a legtöbbet.

Magyarországon épp ez marad el, miután évtizedek óta annyira szűkre szabott az egészségügyi személyzet, hogy egyszerűen nem jut rá elég idő – tette hozzá –, ezáltal az elkövetkezendő időkben sokkal nagyobb energiákat kellene fordítani Magyarországon, emelte ki.

Ausztriában

nagyon jó kombinációja van az állami- és magánfinanszírozásnak,

jegyezte meg végezetül a szakember. Létezik egy nagyon erős szociális háló, miután mindenki fizeti a társadalombiztosítási járulékot, azonban választani lehet a különféle biztosítási formák között is. Bonyolult, azonban kiválóan személyre szabható a rendszer, amelyben bizonyos dolgokért a betegnek is fizetnie kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×