INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

falusi csok

családi otthonteremtési kedvezmény

ingatlanvásárlás

iskola

tanács

Kézműves foglalkozás Zánkán, a családi Erzsébet-táborok záró hétvégéjén 2019. augusztus 24.

Mekkora áldozatot ér meg a vágyott iskola?

Infostart

Szülőként is fordulópont az iskolakezdés, de a felkészülés még inkább az: amikor el kell dönteni, hogy hova járjon iskolába a gyerek. Nehézséget okozhat, ha otthonunk és az iskola más körzetben van, vagy akár több száz kilométeres távolságra egymástól. Így sokan tehetik fel a kérdést: mekkora áldozatot ér meg a vágyott iskola, érdemes csak ezért költözni?

A szülők kétségkívül mindenből a lehető legjobbat szeretnék gyereküknek, igaz ez az iskolaválasztásnál is. Sok gondviselő a gyerek iskolaérettségét megelőzően, már bölcsődés-óvodás korában az ideális iskolán gondolkodik.

Az állami általános iskolákba a körzethatároknak megfelelően iratkozhatnak be a leendő tanulók.

Ha más körzet tanintézetére esik a választás, ott számolni kell mások területi előnyével, így sok szülő – pláne, ha amúgy is költözésben gondolkodik – fontolóra veszi, hogy az általa kiszemelt iskola közelében keressen új lakást, vagy legalább oda jelentse be lakcímét egy erre hajlandónak mutatkozó rokonhoz vagy ismerőshöz. Vagy ha befektetési céllal vennénk éppen lakást, érdemes lehet a kiszemelt, de másik körzetbe tartozó iskola környékén keresgélni, így tulajdonosként oda gond nélkül bejelentkezhetünk a gyerekkel, miközben az ingatlant kiadással hasznosítjuk.

A középfokú tanintézetek esetén már nincs ugyan lokális korlát, a megfelelő iskola kiválasztását követően mégis sokaknak érheti meg a költözés áldozata

– ha a kollégium nem jöhet számításba.

Többségében a munkahelyekkel is jól ellátott nagyvárosok kecsegtetnek változatos és színvonalas középfokú oktatási intézményekkel, az Oktatási Hivatal által tavaly közzétett legfrissebb rangsor szerint az első 20 helyen budapesti, veszprémi, szegedi, debreceni, nyíregyházi, zalaegerszegi és győri iskolák vannak, de Szombathelyen és Pécsett is nagy a rangos iskolák választéka. Így sokan veszik fontolóra vidéken, hogy ezek közelében vásároljanak ingatlant.

Míg kisiskolás korban az autós megközelíthetőség a döntő, nagyobb, önállóan közlekedő gyereknél a tömegközlekedés is kiváló opció.

Sokakat ugyanakkor eltántoríthat a költözés gondolata, hiszen például a budapesti rangsorban első helyen szereplő Deák Téri Evangélikus Gimnázium környékén egy 100 négyzetméteres lakás, a városrész átlagára alapján, nagyjából 90 millió forintba kerül jelenleg.

Érdemes azonban körbenézni a városok peremterületein is

– olvasható az OTP Ingatlanpont közleményében.

"Azoknak a családoknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a legnevesebb iskolák közelében vásároljanak lakóingatlant, jó választás lehet elgondolkodni azon, hogy költözzenek az adott iskolához közel elhelyezkedő egyik agglomerációs településre" – mutatott rá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. "Ez ráadásul a családok számára további kedvezményt jelenthet: például a budapesti belvárostól autóval 45 percre – tömegközlekedéssel egy órára – lévő Perbálon, Sződön, vagy Szigetcsépen találni a belvároshoz képest fajlagosan akár negyedáron is szép állapotú családi ingatlanokat, amelyekre még a falusi otthonteremtési támogatás is érvényes. Három gyerek esetén így 5 millió forintot is megspórolhatnak a vásárlásnál, illetve további 5 milliót költhetnek korszerűsítésre vagy bővítésre, vissza nem térítendő támogatásként. Aki pedig a vidéki nagyvárosokban fellelhető iskolák valamelyikét szemelte ki gyerekének, ezek közelében még könnyebben találhat ötezres lélekszám alatti, csökkenő népességű kistelepüléseket, melyekre jár a falusi otthonteremtési támogatás" – tette hozzá Valkó Dávid.

Nyitókép: Bodnár Boglárka
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018