eur:
368.71
usd:
344.28
bux:
48599.15
2023. június 7. szerda Róbert
A Gőzmozdony utca 2-8 felújtott, színesre festett panelház a Kőbánya Újhegyi lakótelepen. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Róka László

Nagy a gond a panelházak szemétledobóival

Bezárná a panelházak szemétledobóit a Magyar Közös Képviselők Egyesülete, mert nagyon sok helyen nem rendeltetésszerűen használják őket, emiatt elszaporodnak a csótányok és a patkányok, illetve rendszeresek a kisebb-nagyobb tűzesetek. Ráadásul a szemétledobók nem teszik lehetővé a szelektív hulladékgyűjtést - mondta az InfoRádiónak az egyesület szakmai igazgatója. Weisz Gábor Miklós szerint azonban sok lakó megakadályozza, hogy a társasházi közgyűlés többsége lakatot tegyen a szemétledobókra. Magyarországon hozzávetőleg félmillió panellakás van, és a tízemeletes házak többségébe a 70-es, 80-as években beépítették a hulladék ledobására alkalmas csövet.

Rengeteg társasházban a szemétledobókat nem megfelelő módon használják: elfordul olyan például, hogy

valaki a feleslegessé vált ebédmaradékot önti bele a lábosból a csőbe, megfertőzve ezzel az egész épület rendszerét, növelve a patkányok és csótányok megjelenésének lehetőségét

- mondta Weisz Gábor Miklós.

Olyan is előfordul, hogy a szemétledobó helyiséget szeméttárolásra használják, ami tűzveszélyes - figyelmeztet a katasztrófavédelem. Az olajos, zsíros szemétmaradékok tűz esetén pedig nem csupán a csövekben, hanem a lakásokban is komoly károkat okozhatnak.

A ledobók takarítására, valamint fertőtlenítésére létezik megfelelő és szakszerű technológia: ennek során a szakemberek egy kürtő tisztítására használatos magas nyomású vegyszeres szórófejet engednek le, amely végigtakarítja a csövet - jegyezte meg Weisz Gábor Miklós.

A rendeltetésszerű használat és a rendszeres takarítás mellett azonban

a környezetvédelem továbbra sem megoldott,

hiszen aki a szemétledobót használja, az nem tudja szelektíven gyűjteni a hulladékot, a kartonpapírok sok esetben ráadásul dugulást is okoznak.

A említett problémák miatt - közgyűlési döntés alapján - egyre-másra lezárják a szemétledobókat a panelházakban, amit a Magyar Közös Képviselők Egyesülete áldásos dolognak tart. Szerintük rengeteg költségtől, feszültségtől és problémától mentesülnek ezáltal a társasházak. Sok kezdeményezés azonban egy-egy lakó miatt falba ütközik. Tekintettel arra, hogy a szemétledobó kényelmi szolgáltatás, amit a lakás megvásárlásával szerzünk meg, így

az erről szóló közgyűlési határozat a bíróságon megtámadható,

ha azzal valaki nem ért egyet - ismertette Weisz Gábor Miklós. "Sajnos, a kisebbség jogos érdekének sérelme ilyenkor fennáll" - tette hozzá a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×