eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szavazók és szavazóurnák a csíkszeredai magyar főkonzulátuson az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Önkormányzati választások: 130 ezer hirdetményt visznek szét az országban

Elkészültek a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők október 13-ai választásának hirdetményei, amelyeket várhatóan a jövő hét elején helyeznek ki a helyi választási irodák.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) két különböző hirdetményt készített: az egyik a helyi, a másik a nemzetiségi önkormányzati választás kiírásáról tájékoztatja a választókat. A nemzetiszínű motívummal ellátott hirdetmények 50x70 centiméter méretűek, 130 ezret gyártottak belőlük - közölték.

A hirdetmény tartalmazza egyebek mellett a választás napját, azt, hogy szavazni reggel hattól este hét óráig lehet. A plakát felsorolja a választói névjegyzékkel és az ajánlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Olvasható rajta például, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok a névjegyzékbe történő felvételükről, valamint a szavazás helyéről és idejéről értesítőt kapnak. A névjegyzék a helyi választási irodában (polgármesteri hivatalban) tekinthető meg.

A választójoggal rendelkező választópolgár szeptember 9-éig ajánlóíven ajánlhat jelöltet, és egy ember több jelöltet is ajánlhat.

A hirdetmény tájékoztatást ad arról, hogy az önkormányzati választáson a választópolgár személyesen szavazhat az értesítőn feltüntetett szavazóhelyiségben, a mozgásukban korlátozottak mozgóurnát kérhetnek. Aki 2019. június 26-ig tartózkodási helyet létesített, és annak érvényessége legalább a szavazás napjáig tart, október 9-ig átjelentkezhet, és a tartózkodási helyén szavazhat.

A nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának kiírásáról szóló hirdetmény szintén tartalmazza a névjegyzékkel, ajánlással és szavazással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A hirdetmény tájékoztatja a választókat arról, hogy a nemzetiségi névjegyzékben az a választópolgár szerepel, aki kérte nemzetiségi névjegyzékbe vételét. Ezt szeptember 27-ig lehet benyújtani, az érintettek a nemzetiségi névjegyzékbe történt felvételükről is értesítőt kapnak. A nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgár szeptember 10-ig ajánlhat listát, egy választópolgár akár többet is. Szavazni a nemzetiségi választáson személyesen, az értesítőn feltüntetett szavazóhelyiségben lehet.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×