eur:
392.53
usd:
365.93
bux:
66780.28
2024. április 25. csütörtök Márk

A kormány 2021-re 90 milliárddal növelné a kutatásra fordított pénzt - napinfó

Tovább javította Magyarország idei gazdasági növekedési előrejelzését az Európai Bizottság. A jogállamiság hatékony ellenőrzését ígérte az új európai bizottsági elnökjelölt.

A kormány célja, hogy 2021-re 90 milliárd forinttal növelje a kutatásra fordított pénzt - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: augusztusban alakul meg az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, amelyhez szeptemberben csatlakozik a 15 akadémiai kutatóintézet. Hozzátette: azt szeretné, hogy augusztusra megszülessen a megállapodás a Hálózat irányító testületének összetételéről.

Tovább javította Magyarország idei gazdasági növekedési előrejelzését nyári prognózisában az Európai Bizottság. A brüsszeli testület szakértői a magyar GDP idei növekedési ütemét a tavaszi jelentéshez képest 0,7 százalékponttal, 4,4 százalékra emelték, a jövő évit pedig változatlanul 2,8 százalékra becsülték.

A magyar külügyminiszter szerint rövid távon 45 milliárd forint értékű beruházásra készülnek bajorországi vállalatok Magyarországon. Szijjártó Péter müncheni tárgyalásai után az ország érdekének nevezte, hogy a bajor vállalatok az új világgazdasági korszak által indokolt technológiai fejlesztéseket itt hajtsák végre.

A kormány létrehozza a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanácsot az európai parlamenti és tanácsi irányelvnek megfelelően. A határozat szerint a testület javaslattevő, véleményező vagy tanácsadói tevékenységet végző testületként működik majd.

A Magyar Államkincstár már csaknem ezer, a bankok által továbbított babaváró támogatás iránti kérelmet rögzített július elseje óta. Novák Katalin családügyi államtitkár elmondta, hogy több mint 200 szerződést meg is kötöttek, az igénylők 88 százaléka a maximális 10 millió forintot kérte.

A lakossági állampapírok állománya több mint ötszázmilliárd forinttal emelkedett az első fél évben és már meghaladja a 8 ezer milliárd forintot. Az Államadósság Kezelő Központ kiemelte, céljuk, hogy a háztartások birtokában lévő mennyiség 2023 végére elérje a 11 ezer milliárd forintot.

A főpolgármester szerint hamarosan megindulnak az egyeztetések a fővárosi parkolás központosításáról. Tarlós István az InfoRádiónak elmondta: ha a rendszer egységes lesz, az egyszerűsíti a szabályokat, a parkolási bevételeket pedig a közösségi közlekedésre fordítanák. Beszélt arról is, hogy megvalósítható a 3-as metró szerelvényeinek klimatizálása.

Megalakultak az Európai Parlament szakbizottságai, amelyek tagjai döntöttek a testületek vezetőiről is. A költségvetési ellenőrző szakbizottság alelnöke lett két és fél évre Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegációjának vezetője. Megválasztották a biztonságpolitikai bizottság alelnökének a fideszes Gál Kingát. A másik három alelnöknek jelölt magyar kormánypárti politikus, Bocskor Andrea, Hidvéghi Balázs és Trócsányi László esetében az illetékes testületek elhalasztották a szavazást. A közlekedési és turisztikai bizottság újraválasztotta alelnöknek a szocialista Ujhelyi Istvánt.

A jogállamiság hatékony ellenőrzését ígérte az új európai bizottsági elnökjelölt. Ursula von der Leyen jelenlegi német védelmi miniszter az Európai Parlament különböző frakcióival kezdett egyeztetést Brüsszelben. A politikus támogatta azt a javaslatot, hogy párbeszéd kezdődjön a polgárokkal az Európai Unió jövőjéről.

A médiaszabadság védelmére hoz létre globális pénzügyi alapot az Egyesült Királyság és Kanada. Jeremy Hunt brit külügyminiszter a témában rendezett londoni konferencián bejelentette: az alap céljai közé tartozik az újságírók képzése és védelme. A brit kormány emellett segíteni kívánja az álinformációk terjedése elleni fellépést Kelet-Európában és a független média megerősítését a nyugat-balkáni térségben.

Lemondott az Egyesült Királyság washingtoni nagykövete. Sir Kim Darroch azután kényszerült távozni, hogy kiszivárogtak a brit sajtóhoz diplomáciai táviratai, amelyekben gyakran lesújtó véleményt mond a Trump-kormányzatról.

Szegedi bioinformatikai kutatást támogat a Facebook-alapító Mark Zuckerberg alapítványa. Horváth Péter bioinformatikus csoportja egy világviszonylatban is egyedülálló eljárást fejlesztett ki és tökéletesít annak érdekében, hogy az emberi sejtek egyedi elemzésével a legapróbb eltéréseket is felfedezhessék.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×