INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

mta

kutatóhálózat

kutatás

parlament

Az Akadémiai Dolgozók Fórumának demonstrációja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza előtt 2019. július 2-án.

MTA-kutatóhálózati tüntetés: felolvasták a 131 igent nyomó honatya nevét

Több százan demonstráltak a Magyar Tudományos Akadémia székháza előtt a kutatóhálózatok átalakításáról szóló törvény elfogadása után.

"Tizenegy óta kilenc perckor 131 ember, választott képviselőink megnyomták azt a bizonyos gombot..." - talán kissé idegesebben, de egységesen, katonásan, tette hozzá Mende Balázs Gusztáv, az MTA BTK Régészeti Intézet tudományos főmunkatársa a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi István téri székháza előtt rendezett tüntetésen.

"Azt remélem, csupán attól, hogy augusztus 1-jétől más rövidítés áll majd a ki tudja, milyen sorsú intézetünk neve előtt, mi ugyanazok maradunk. Ugyanolyan, a független tudománynak elkötelezett kutatók, de leginkább ugyanolyan polgárok és legfőképpen emberek. Talán nem utolsó sorban már barátok is" - mondta.

Havas Attila, az MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet főmunkatársa szerint az innováció útja ritkán nyíl egyenes, legtöbbször kanyargós, sőt, zsákutcából visszafordulva kell folytatni a munkát.

"Mi tudjuk, hogy a szabadalom nem innováció, és azt is, hogy nem minden innovációt kell szabadalmaztatni.

Akik csak a szabadalmak számát kérik számon, ezt nem tudják vagy nem akarják tudni, mint ahogyan azt sem, hogy az innováció, valamilyen új megoldás gyakorlati alkalmazása a vállalkozások feladata, nem a kutatóké."

Havas Attila hangsúlyozta: a Magyar Tudmányos Akadémia nem politizál, csak védekezik.

"Az MTA intézeteinek átalakítása önmagában az innováció keretfeltételeinek érdemi javítása nélkül nem javíthatja az innovációs teljesítményt, tehát a gazdasági teljesítményt sem, viszont nagy valószínűséggel károkat okoz rövid, közép és hosszú távon is."

A demonstrálók a beszédek után átvonultak a Széchenyi István-szoborhoz, ahol felolvasták a kutatóhálózat átalakítását megszavazó 131 országgyűlési képviselő nevét, majd

fekete lepellel takarták le az Akadémiát 1825-ben megalapító Széchenyi István szobrát.

Az MTA hivatalosan nem reagált az elfogadott törvényjavaslatra, honlapjukon a törvény elfogadásáról azt írják, a magyar tudományos közösség egyértelművé tette, hogy elutasítja a magyar kormány javaslatát. A tervezett intézményi és finanszírozási struktúra ugyanis ellentétes a kutatás finanszírozás európai elveivel és veszéylezteti a tudományos szabadságot.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

MTA-kutatóintézetek - tüntetés
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018