eur:
393.77
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Nem folytathatja a bíróság a Czeglédy-ügyet

A Szegedi Törvényszék elutasította az ügyészség indítványát, amelyben az eljárás folytatását kérte Czeglédy Csaba ellen.

A bíróság végzése ellen az ügyészség fellebbezett.

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kifejtette: álláspontjuk szerint a mentelmi jog csak átmeneti akadálya volt az eljárásnak, és miután megszűnt, az eljárás ugyanabban a szakaszban folytatható.

Korábban nem volt ilyen eset - folytatta -, de az ehhez hasonló ügyekben született döntések alapján az ügyészség véleménye az, hogy nincs szükség új vádirat benyújtására, a törvényszék végzéséből azonban ez olvasható ki.

A bíróság ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Czeglédy Csaba elleni eljárás megszüntetése nem "ítélt dolog", vagyis a folytatására megfelelő eljárásjogi lépések után lehetőség van - ismertette az ügyész.

Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat korábban. Mivel azonban a DK európai parlamenti képviselőjelöltje volt, mentelmi jog illette meg. A Nemzeti Választási Bizottság fenntartotta a politikus mentelmi jogát, ezért a bíróság május 9-én megszüntette a büntetőeljárást ellene. A választási eredmény jogerőssé válásával azonban Czeglédy Csaba mentelmi joga megszűnt.

A vádirat szerint Czeglédy Csaba a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatósági elnökeként és tényleges ügyvezetőjeként 2011-től olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A bűnszervezet működtetésében huszonegyen vettek részt nyolc iskolaszövetkezet, két korlátolt felelősségű társaság és egy részvénytársaság keretében. A bűnszervezet a vádirat szerint 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Huszonegy gyanúsított ellen februárban emelt vádat az ügyészség. A Szegedi Törvényszéken előkészítő ülésekkel június 24-én kezdődik el az ügy tárgyalása. Az ügyészség kilenc vádlottal egyezséget kötött a bűnösség beismeréséről és a büntetésükről.

A Szegedi Törvényszék május 16-án - egy eljárásjogi okok miatt elkülönítve tárgyalt ügyben - már jogerős ítéletet hozott egy közvetve a Humán Operátor Zrt. alvállalkozójaként működő makói iskolaszövetkezet vezetője ellen. A bíróság bűnsegédként, különösen nagy vagyoni hátrány okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt a férfit két év két hónap börtönre ítélte.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×